Из затворских учионица у нови живот

Министарство просвете и Управа за извршење кривичних санкција Министарства правде од 2015. реализују програм Функционалног основног образовања одраслих, који омогућава да осуђеници који нису имали прилику да то ураде на слободи заврше основну школу. Спроводе се и курсеви из више заната, како би се, по истеку казне, осуђеници лакше запослили и интегрисали у друштво.

Кад одслуже затворске казне, осуђеници Казнено-поправног завода Забела код Пожаревца имаће заваривачки занат и највероватније радно место. Полазници су курса за завариваче који заједнички организују Министарство просвете и Управа за извршење кривичних санкција.

"Тражено је занимање напољу и плаћен посао, легалан што је најбитније и, зашто да не, може неки свој приватан бизнис да се покрене", каже један осуђеник Забеле.

Осуђеници се у казнено-поправним заводима Забела, Ниш и Сремска Митровица и васпитно-поправним домовима у Крушевцу и Ваљеву обучавају и за пекаре, повртаре, израду и монтажу намештаја, сито-штампу. Просек оцена полазника је јака четворка.

"То је једна практична обука која ће касније у некој даљој фази сарадње моћи да прерасте у комплетно образовање за трогодишње профиле, тако да они већ раде оно што садашња привреда треба", каже Младен Шарчевић, министар просвете, науке и технолошког развоја.

"Док су на издржавању казне, практично примењују то своје знање и у граду одржавају мобилијаре за децу", каже Горан Несторовић, директор Средње техничке школе "Никола Тесла" у Костолцу.

Од 2015. спроводи се и програм Функционалног основног образовања одраслих. До сада се тако описменило 736 штићеника из пет казнено-поправних завода, међу којима је и једини Завод за жене у Пожаревцу.

"Много сам научила овде неке ствари које нисам знала, доста су ми учитељице, наставнице помогле. Наравно, и што је омогућено све ово, да се школујемо овде, да можемо научити да пишемо, да читамо. Оно што нам је најбитније кад будемо изашли напоље", каже осуђеница Емануела Текијашки.

Када из затворских учионица крену у нови живот, на њиховим дипломама неће стајати где су стечене.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи