Срето Танасић нови председник Одбора за стандардизацију српског језика

Одбор за стандардизацију српског језика САНУ именовао је Срету Танасића за новог председника Одбора, након писмене молбе академика Ивана Клајна за разрешење са те функције.

Академик Иван Клајн је, због великих заслуга у раду Одбора за стандардизацију, именован за почасног председника тог тела.

Двадесетој седници Одбора у Српској академији наука у уметности присуствовао је и министар културе и информисања Владан Вукосављевић, који је оценио да Одбор већ пуне две деценије "марљиво, темељно, стручно и научно утемељено и мотивисано обавља изузетан посао".

"Одјеци и рефлекси таквог посла често нису присутни у јавности, али оно што Одбор ради представља стручни, научни и национални посао", рекао је Вукосављевић.

Истакао је да су пре 20 година под кровом САНУ водеће научно-културне и наставне установе српског културног простора основале Одбор и тиме показале заједничку свест и одговорност према битном питању свога народа и његове културе.

Језик је без сумње, како је нагласио министар, један од државотворних елемената и предмет базичне државне бриге и та базична брига је утемељена на науци о језику и усмеравана њеним постигнућима.

"Одбор за стандардизацију је настао као израз такве свести, која, нажалост, није увек била јасно присутна и препозната код носилаца власти и доносиоца важних одлука, иако су нас кретања у окружењу и Европи опомињала да су национални језик и писмо питања до којих и други и те како држе и на којима активно раде", указао је министар.

Вукосављевић је рекао да "начин на који то раде државе у Европи и у Европској унији, према којој као држава идемо, јесте додатни мотив да се ми још одлучније позабавимо овим важним питањем идентитета и уопште питањима културног језгра и постојања једног народа".

Подсетио је да је у нацрту Стратегије развоја културе до 2027. посебна пажња посвећена бризи о српском језику и писму, с посебним нагласком на статус ћириличког писма.

Приметивши да је једно писмо онолико живо колико се и користи, Вукосављевић је упозорио да уколико данас не чинимо снажне кораке у погледу афирмисања ћирилице у јавној и службеној употреби, можемо доћи у ситуацију да ћирилице "не буде нигде осим у нашој свести".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 25. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи