Највишe притужби суду у Стразбуру због радно-правних спорова

Највећи број представки које из Србије стижу Европском суду за људска права у Стразбуру односе се на радно-правне спорове, речено је на представљању првог Коментара Конвенције за заштиту људских права и основних слобода, на српском језику.

Представник Савета Европе Едо Корљан каже да је Србија била на шестом месту по броју представки Суду у Стразбуру, а да последњих годину дана постоје позитивни показатељи да се ствари мењају на боље, а то се посебно односи на суђење у разумном року.

Како каже, велики број преставки које стижу из Србије, Суд за људска права у Стразбуру одбацује из формалних разлога, јер долазе касно и непотпуне су.

"Постоји одређени број представки где је суд пронашао да је дошло до повреде људских права, а оне се најчешће односе на радно правне спорове, а било је случајева повреде људских права због непружања медицинске заштите у затворима", рекао је Корљан новинарима пред почетак скупа.

Први Коментар Конвенције за заштиту људских права и основних слобода на српском језику урађен је да се знање о Конвенцији приближи судијама, правницима, тужиоцима, адвокатима.

Председник Адвокатске коморе Београд Југослав Тинтор каже да у Србији има око 3.000 судија и да познавање Европске конвенције "не може да нивелише ниједан Уставни суд, ниједан Врховни касациони су, већ примена европске Конвенције мора да буде видљива на суђењу пред судом прве инстанце".

"Тада ћемо имати мање представки Стразбуру, ако се заштита људских права обезбеди на нивоу прве или друге судске инстанце. Тада нећемо имати проблема великих представки против Србије и великих одштета које се по том основу исплаћују", нагласио је Тинтор.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се