Ружић: Реформом управе добићемо службенике какве сви желимо

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић каже да је Стална конференција градова и општина (СКГО) један је од највећих партнера Владе Србије, када је реформа локалне самоуправе у питању. Како је истакао, тим путем ће се обезбедити службеници какве сви желе – ефикаснијe, љубазнијe, боље упућенe и образованије.

"Желимо да буду спремнији за тај посао и да кроз професионални систем обуке достигнемо већи степен ефикасности и да грађани буду задовољнији нашим радом", рекао је Ружић и подсетио да су посланици усвојили Закон о Националној академији за стручно усавршавање, која ће први пут обезбедити обуку за све службенике на републичком и на локалном нивоу.

Запослени ће тако, како је навео, кроз опште и посебне обуке стицати нова знања, вештине и способности, усмерене на подизање нивоа компетенција, неопходних за квалитетно обављање посла. 

Ружић на 45. скупштини СКГО, којој је присуствовало 138 делегација српских градова и општина, рекао о да је намера првенствено да јавни службеник мора да примени закон једнако у свим једнаким ситуацијама, како би грађани, ма где били у Србији - и у Сомбору, Апатину, Власотинцу, били у равноправном положају.

"Тај циљ просто не можемо сметнути са ума и мислим да је најважније да све што реформом радимо чинимо због грађана. Јавна управа не сме и не може бити кочничар реформи и промена, већ подршка. Држава мора да почива на уређеној локалној власти, јер је она најближа грађанима", поручио је министар.

Економски развој, оценио је, обавеза је локалних самоуправа, али не само законска, него је то и стварна, животна потреба, због чега посао на реформама није толико лак. 

Министар, међутим, сматра да започете системске реформе, укључујући и оне које су претходни министри предано спроводили, представљају "нешто што је личило на сан, а сада полако постаје реалност". 

"Велика ствар је што смо донели системска решења - Закон о општем управном поступку и Закон о инспекцијском надзору, описали смо заједно 188 административних поступака, што је представљало кључни елемент за почетак примене система који зовемо еЗУП и који обезбеђује електронску размену података из службене евиденције, такође и централни регистар свих података из матичних књига, како бисмо објединили податке о рођењу, венчању и смрти и били још ефикаснији у нашем послу", навео је Ружић.

Поменуо је положај запослених у комуналној делатности, наводећи да више од 30 одсто запослених прима минималац, а да више од 50 одсто њих није добило солидарну помоћ сходно посебном колективном уговору и, у том смислу, апеловао је на јединице локалне самоуправе, у којима постоје финансијске могућности, да то учине до краја године, а остале да та средства планирају у буџетима за наредну годину.

Шеф Мисије Савета Европе Тим Картрајт рекао је да су локалне самоуправе веома важне у процесу реформи, као и да је Национална академија за стручно усавршавање службеника велики корак напред.

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић рекао је да су за свакодневни живот грађана општине и градови најважније институције, јер су најближе и одговорне за кључне, животне потребе.

"Наша је дужност да колико је у нашој моћа одговоримо на све проблеме са којима се суочавају наши грађани", рекао је Младеновић и додао да ће Београд наставити да подржава СКГО као место сарадње свих локалних самоуправа.

Младеновић је навео да је за даљи развој локалних самоуправа неопходно унапређивање привредног амбијента, како би се привукли инвеститори и отворила нова радна места.

Председник Општине Велико Градиште Драган Милић истакао је да је неопходно да се у одлуке што више укључе грађани.

"Желимо да максимално укључимо грађане, око тога како ће да се троше средства, да имају праве информације око саме припреме буџета, радимо одређене анкете", навео је Милић.

Фабрици: Кључна улога локалних самоуправа у приступању ЕУ

Шеф Делегације ЕУ Сем Фабрици истакао је да локалне самоуправе имају посебну одговорност за добру управу, боље услуге грађанима, на основу принципа транспарентности и делотворности, као и кључну улогу у процесу приступања Европској унији.

"У фази смо напретка у преговорима, јуче су отворена два нова поглавља, али локална администрација ће на крају бити позвана да спроведе 70 одсто законодавства које ће Србија преузети у свом правном систему", рекао је Фабрици обраћајући се учесницима Скупштине СКГО.

Додао је да ће 70 одсто правних тековина ЕУ примењивати локалне самоуправе.

"ЕУ је обезбедила 80 милиона евра као помоћ за спровођење реформи. Много ствари је урађено, али остаје још доста посла - децентрализација, унапређење локалне инфраструктуре и конкурентности", рекао је Фабрици.

Амбасадор Швајцарске Филип Ге истакао је да је у последње две деценије важност локалних самоуправа свету порасла, као и учешће јавне потрошње на локалном нивоу, а све више се грађани укључују у процеш одлучивања.

Са друге стране, изазови са којима се суочавају локалне самоуправе - недовољно плаћени запослени у локалним самоуправама и недовољан број службеника, уз неадекватно финансирање за локалне потребе и нејсана подела рада држава и самоуправа.

"СКГО, у том смислу, игра кључну улогу у корист чланица", истакао је Ге.

"СКГО је поштована институција и њена улога је суштински важна у повезивњу централних и локалних нивоа државе, попут једног ‘институционалног лифта'", рекао је Ге.

Додао је да у Србији постоје добре праксе када је реч о консултацији локалне власти са грађанима, а као пример навео Шабац, који је организовао јавну расправу како треба трошити приходе од пореза на имовина.

Ге је казао и да је за више од 12 година швајцарска влада улагала преко СКГО у различите пројекте вредне готово осам милиона евра, као и да Швајцарска намерава да остане посвећени партнер СКГО и локалним самоуправама.

За другу фазу пописа имовине, због великог броја заинтересованих, уместо за 40 општина, средства су одобрена за 56 општина.

"Имали смо цео сет критеријума, један од њих је да општине наступају заједнички и тако побољшавају и међусобну сарадњу. За оне које су се пријавиле, а нису изабране ово није крај", указала је Урсула Лојбли, директорка швајцарске канцеларије за сарадњу. 

На данашњој 45. скупштини СКГО, биће изабрани нови чланови Председништва, Надзорног одбора, као и председници одбора те организације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво