Од наредне године виртуелна посета музејима

Министар културе Владан Вукосављевић и министар просвете Младен Шарчевић потписали су споразум којим почиње рад на реализацији пројекта е-музеј, виртуелног приказа културног блага Србије.

Министар културе Владан Вукосављевић рекао је да је та платформа намењена је ђацима основних и средњих школа који ће на савремени начин моћи да се упознају са културним садржајима које обрађују у школи.

Како је објаснио, споразум о оснивању заједничког тела је један у низу корака који ће омогућити да се реализују дигитализација, у чему су, додао је, министарства културе и просвете блиска по логици, устројству, мисији, циљевима, па је логично да сарађују.

Основне ствари за пројекат биће припремљене за 2018. годину, а циљ је да што више институција културе буде обухваћено дигиталном обрадом.

"Деца треба да се упознају са тим, да доживе, ментално, визуелно и интелектуално све оно што чини неодвојиви део нашег идентитета и саму срж културне баштине", рекао је Вукосављевић.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић каже да овај пројекат сумира развој ИТ сектора и развој дигиталног доба када су у питању школа, установе, баштина.

"Млади често немају новца да дођу, да обиђу наше установе културе, ово је начин да им кроз визуелни приказ културно благо буде доступно, а са реализацијом почињемо прво у Београду", рекао је Шарчевић.

Како каже, е-музеј је користан и за децу у сеоским и малим срединама, која на тај начин само уз помоћ рачунара могу да упознају један нови свет.

"Најпре ћемо ово све покренути код нас, па после можемо да уђемо и у светску мрежу. Данашњи акт је начин да направимо природни савез, односно да кренемо да електронски представљамо разна културна добра, јер ће на тај начин млади из Србије моћи да препознају дела када се нађу у прилици да стоје испред њих", навео је Шарчевић.

Како су навели помоћници из два министарства, сервис е-музеј биће успостављен током 2018. године, а први ће бити доступан Војни музеј, као и други музеји који се најчешће налазе на рутама ђачких екскурзија.

Технички, сервис је конципиран као дигитални водич који представља установу културе виртуелно, као грађевину, али и сваки артефакт посебно, текстуално и мултимедијално.

Сервис ће бити доступан преко рачунара, мобилних телефона, а једини предуслов за коришћење је приступ интернету.

Заједничко тело за координацију активности у области успостављања и дистрибуције образовних сервиса из области културе, о чиме оснивању је потписан споразум, подразумева подељене надлежности два министарства.

Министарство културе и информисања ће преузети обавезе и одговорности из домена рачунарско-телекомуникационе инфраструктуре и дигитализације културне баштине, док ће Министарства просвете, науке и технолошког развоја преузети обавезе и одговорности из домена едукације и подршке корисницима електронских сервиса намењених за подршку у настави и учењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи