Како треба да се понашају добровољни даваоци крви

Докторка Оливера Савић из Института за трансфузију крви рекла је за РТС да 100 одсто безбедна трансфузија не постоји, али да не треба да будемо у страху. Ниво безбедности нашег тесирања је исти као ниво безбедности у свету, каже др Савић.

Случај жене која је инфицирана ХИВ вирусом после трансфузије крви у Новом Саду, и која је преминула због последица основне тешке болести, покренуо је низ питања.

Упитник који попуњавају добровољни даваоци крви садржи низ питања, од најбаналнијих - да ли сте одморни, да ли сте вадили зуб у протеклих седам дана до питања која се односи на случај који се догодио у Новом Саду где добровољни давалац крви треба да одговори на питање да ли је ступао у ризичне односе у протеклих шест месеци.

Тек после тога следи тесирање узорка крви која одлази у болнице пацијентима којима је неопходна због операција после саобраћајних несрећа.

Докторка Оливера Савић из Института за трансфузију крви у Београду рекла је за РТС да сваки давалац који долази у Институт треба да одговорно и савесно попуни упитник и то је први вид самоискључења даваоца у случају да је постојало неко ризично понашање у претходном периоду.

После тога биће узет узорак и ићи ће на теситрање, тренутно радимо савремене тестове који омогућавају одређивање антитела на одређене вирусе, каже докторка. 

"Да би антитела могла да се открију она морају да буду створена у неком пацијенту, што значи да од неког периода када је дошло до заражавања до тренутка појаве антитела постоји период од четири до 12 недеља који је период 'прозора' – период у коме нека особа јесте заражена и јесте инфективна али до сада познатим методама не може да се открије присуство вируса у крви даваоца", објаснила је др Савић.

Не треба да будемо у страху, треба да имамо позитивни страх, јер 100 одсто безбедна трансфузија не постоји, каже Савићева.

Она каже да је трансфузија корисна, а ниво безбедности нашег тесирања је исти као ниво безбедности свуда у свету и то су ствари које се дешавају као и у свакој другој дијагностичкој медицинској процедури, рекла је др Савић.

При сваком давању крви, давалац поново попуњава упитник управо због тога што је у периоду од претходног давања могло да дође до неких ризичних догађаја и понашања које може да буде у виду неког медицинског понашања и то треба да буде попуњено.

Све зависи од потпуне искрености пацијената. "Велики број добровољних давалаца су савесне особе и потребно је да када дођу буду што искренији. Само треба сви да се понашају свесно и савесно", закључила је докторка Савић. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво