Управник у зградама - комшија или професионалац

Данас истиче рок за регистровање стамбених зграда и избор управника. У Министарству грађевинарства кажу да је обавезу, до сада, испунило око 50 одсто зграда, али напомињу да ће остале моћи да се региструју и у наредном периоду. Једина промена је што од данас комунални инспектори имају зелено светло да провере зашто зграде нису регистроване и задају им рок да изаберу управника.

Управљање једном ваљевском зградом станари су препустили комшији. Преузео је бригу о месту где живе и заједничкој каси.

"То су они дневни трошкови текућег одржавања, који су већ установљени код нас. Они су око 460 динара месечно с тим што свака нова хитна поправка или трошак подиже то", наводи Љубивоје Марковић, управник зграде у Ваљеву.

У Крагујевцу су одабрали професионалца.

Слободан Властић, професионални управник зграде у Крагујевцу, каже да постоји много проблема у свим тим зградама као што су дотрајале инсталације.

"Једна од првих ствари које, наравно, морамо да уведемо јесте противпожарна заштита, која је у већини зграда потпуно занемарена", каже Властић.

Зграде у Ваљеву и Крагујевцу су међу 22.000 оних чији су станари изабрали управника и које су регистроване у предвиђеном року. Исто толико их то није учинило – што не значи да не може и убудуће.

"То значи да је након 12. децембра могуће да инспекције крену у надзор и покушају да на неки начин још једном позову комшије да се организују у складу са законом", указује Јованка Атанацковић, помоћница у Министарству грађевинарства.

Ако станари, ни у року који им остави инспекција, не изаберу управника – доделиће га локална самоуправа са листе професионалних. У регистру их је тренутно 326, док се још око 250 пријавило да у децембарском року положи потребан испит.

Јованка Атанацковић каже да су стамбене зграде добиле својство правног лица према овом закону и оне морају имати свој засптупника. Ако нису одлучиле ко ће бити заступник, привремени управник долази да их привремено заступа док станари не одлуче другачије.

"Дакле, ништа у овом закону није репресија, већ је помоћ грађанима Србије да коначно имају уређене системе управљања", истиче Атанацковићева.

Од новог система управљања поједини много очекују.

"Ми очекујемо много од њега, да све што треба да се уради у згради – то ће да иде преко њега и ићи ће, вероватно, брже и боље", сматра станар Драган Ђорђевић.

У будућности би могли и да премаше очекивања грађана, ако им путоказ буде пример суседне Хрватске.

Управнике зграда тамо имају још од 1996. године, а последње три године имају велику улогу у привлачењу европског новца за енергетску обнову зграда, што укључује обнову фасада, столарије, али и израду енергетских сертификата.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво