У Србији нема беби-хране заражене салмонелом

Ниједан од три "Лакталисова" млечна производа за исхрану беба, а које је Генерална дирекција за здравство Француске повукла са тржишта те земље и неких земаља Европске уније, није уписан у базу података Министарства здравља и не продаје се у Србији, каже за "Танјуг" инспектор Министарства здравља Горан Стојковић.

Производи за исхрану беба које је произвео француски гигант млечне индустрије "Лакталис", а за које се у медијима тврдило да су заражени салмонелом, нису никада били у промету у Србији јер нису уписани у базу података дијететских производа, каже Стојковић.

"Производи произвођача 'Лакталис' који су повучени са тржишта Француске и неких европских земаља нису били у промету на тржишту Србије јер нису прошли процедуру уписа у базу података дијететских производа. То значи да они никако нису могли да буду легално увезени на тржиште Србије", каже Стојковић.

Генерална Дирекција за здравство Француске и Генерални директорат за заштиту потрошача, конкуренције и спречавање превара објавили су 2. децембра ове године да из промета повлаче формуле за одојчад произвођача ЛСН (Лакталис) и том приликом повучена су три производа овог произвођача.

Забуна је, каже Стојковић, вероватно настала када су француски државни органи допунили јуче списак производа који се превентивно повлаче са тржишта.

"Донете су такозване проширене мере повлачења производа за исхрану одојчади и то из предострожности, а не зато јер је утврђено да су заражени салмонелом", каже Стојаковић.

Французи су, објашњава, на списак ставили и производе за које су претпоставили да ће бити извезени у Србију.

Међутим, из промета у Србији је из предострожности повучен једино производ "селија експерт 2", прелазно млеко за одојчад у паковању од 400 грама, коме је увоз одобрен половином августа ове године.

"Нама се јавио један увозник из Србије који увози одређене производе са списка. Они су из предострожности повукли са тржишта 'селију' и послали узорке на додатне анализе", каже Стојковић и објашњава да се анализе обављају и у Француској и приликом уласка у Србију.

Објашњава да је приликом увоза "селија експерта 2" обављена лабараторијска анализа здравствене исправности и још тада је утврђено да је та серија производа безбедна и здравствено исправна.

Ипак, дистрибутер тих производа за Србију, предузеће "Амикус", одлучио је да склони са полица све производе, како наводе у документацији, у циљу смањења ризика и заштите потрошача.

"Испитивањима је потврђена микробиолошка исправност свих серија производа 'целиа' које су у промету у Републици Србији. Иако није потврђена контаминација поменуте серије производа 'целиа експерт 2', из предострожности, а у циљу смањења ризика и заштите потрошача, доносимо одлуку о његовом повлачењу", поручују из компаније "Амикус".

Приватна апотека у којој је, до данас, било могуће купити потенцијално спорно млеко за бебе - више га нема на полицама.

"Ми смо повукли из свих наших апотека оне количине које смо имали, а то су неке мале количине, пет-шест кутија", каже фармацеут Гордана Милошевић из Крушевца.

"Селиа експерт 2" уједно је једини производ са списка којем је дозвољен увоз у Србију.

"Око 3.480 комада за које је одобрен увоз у Републику Србију. За сада је то по резултатима анализа те серије која је ушла у Србију је безбедан производ. То је најбитније за потрошаче - да је то што је било на тржишту било безбедно, а ово повлачење је обављено само из превентивних разлога док произвођач не потврди да је то безбедно", објашњава Стојковић.

Осим Србије, повлачење производа за бебе произвођач је сугерисао и Кини, Румунији, Грчкој, Пакистану и још десет земаља.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се