Од Мађарске 274.000 евра за превенцију од поплава

Амбасадор Мађарске Атила Пинтер присуствовао је на црпној станици "Стари Фенек" постављању последње од осам пумпи за превенцију од поплава из донације Мађарске.

Мађарска влада донирала је Влади Републике Србије 274.000 евра за куповину осам пумпи за превенцију (шест мобилних и две стабилне пумпе).

Пинтер је истакао да су међународна развојна сарадња и хуманитарна помоћ важна компонента мађарске спољне политике и спољних односа, посебно у области борбе против негативних ефеката климатских промена.

"Од осам пумпи купљених из донације коју је пружила Мађарска, пет мобилних пумпи је већ послато у градове као што су Шабац, Смедеревска Паланка, Пожаревац и Краљево, где ће помоћи да, општине најтеже погођене поплавама 2014. године, убудуће располажу адекватном заштитом од поплава", истакао је Пинтер.

Помоћник директора Канцеларије за управљање јавним улагањима Неда Малетић нагласила је важност мађарске донације у превенцији од будућих поплава и изразила захвалност мађарској влади и народу на несебичној помоћи.

Малетић је истакла да у овом тренутку широм Србије Канцеларија за управљање јавним улагањима реализује пројекте превенције у укупној вредности од 70 милиона евра у области водопривреде и унапређења објеката за заштиту од поплава.

Председник општине Сурчин Стеван Шуша рекао је да је захваљујући мађарској донацији, али и средствима Владе Републике Србије, уложеним у превенцију од поплава општина Сурчин данас безбеднија него што је била пре, наводи се у саопшетњу из Владе Србије.

Из донације Мађарске Владе у вредности од близу 247.000 евра купљено је осам пумпи које су распоређене на следећим локацијма: ВД "Западна Морава" – Краљево, ВД "Сава" – Шабац, АД "Водопривреда" Пожаревац, "Југокоп Подриње" – Шабац и АД "Водопривреда" Смедеревска Паланка, као и црпне станице "Галовица" на Новом Београду и "Стари Фенек" у Бољевцима где је пумпа из 1911. мађарске производње замењена новом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво