Министарство здравља: Родитељи да буду одговорни према својој деци

У наредном периоду посебно ће бити проверавани вакцинални статуси деце у вртићима, како би се спречило ширење болести у групама, саопштило је Министарство здравља и позвало грађане да према здрављу своје деце поступају одговорно и вакцинишу их.

Тренд повећања броја оболелих од малих богиња на територији Србије се наставља, па је од почетка октобра закључно са 8. децембром на територији целе државе, укључујући и територију надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица, регистровано укупно 398 случајева малих богиња, саопштило је Министарство.

Већина оболелих особа (91 одсто) је невакцинисана, непотпуно вакцинисана или непознатог вакциналног статуса, наводи се у саопштењу.

Због тога, ресорно министарство наставља са мерама из своје надлежности, а на снази су и пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама у складу са Планом активности за одстрањивање ове болести у Србији.

У наредном периоду ће, истичу из Министарства здравља, посебно бити проверавани вакцинални статуси деце у предшколским установама, како би се спречило ширење болести у колективима. 

Мале богиње су један од водећих узрока смртности деце у свету, стога је неопходно да се деца узраста од навршених 12 месеци живота до навршених 14 година живота која су невакцинисана и непотпуно вакцинисана вакцинишу, односно ревакцинишу безбедном и ефективном ММР вакцином која је доступна вец више од 40 година.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво