Раст насиља на јуниорским спортским утакмицама

Насиље на утакмицама и манифестацијама у којима учествују спортисти јуниорских категорија забрињавајуће расте последњих година, а родитељи су најчешће подстрекачи и креатори недоличног понашања на трибинама, изјавио је министар омладине и спорта Вања Удовичић.

"То је оно што забрињава и што нам је сада највећи проблем. Ради се о најмлађим узрастима, о деци од 10 до 16 година, али то није присутно само у Србији, већ је глобална појава. Родитељи своје амбиције, али и неуспехе пребацују на децу, праве дискриминацију и врше притисак који деца не треба да доживе", рекао је Удовичић на конференцији на којој су представљени резултати пројекта "Реци НЕ навијачком насиљу – умрежавање локалних партнера и мултисекторски приступ борби против насиља на спортским теренима".

Удовичић је навео да је циљ пројекта да се превентивним мерама и едукацијом скрене пажња младих на негативне појаве у спорту и последице недоличног понашања на трибинамма и да репресија, како каже, буде остављена као крајња меру за спречцавање насиља.

"Желимо да кроз едукације у којима ће бити укључене локална самоуправа, професионални едукатори, наставници и професори, и они који су идоли младих утичемо на младе и да они кроз вршњачку едукацију после преносе ту позитивну слику", истакао је министар на конференцији у Народној скупштини којој су присуствовали студенти и средњошколци из целе Србије.

Ако постоје две екипе и обе су српске зашто би се стварало ривалство. Ја лично навијам за Звезду али никада нећу имати проблем са неким ко подржава неки други клуб, каже ученица школе "Артимедиа", Ана Миновски.

Ученик исте школе Стефан Степић сматра да насиље потиче од нетрпељивости међу вршњацима било у школи или ван школе. "То навијачко насиље је по мени најгоре, и може да крене и да на крају преовлада у озбиљније насиље", додаје Степић.

На питање новинара да ли треба увести строже законе као у земљама које су сузбиле хулиганизам и насиље у спорту, министар је одговорио да ниједна земља у целости није решила тај проблем у пракси, па ни Велика Британија на коју се, како каже, сви позивају.

Према његовим речима, многе земље су успеле да сузбију хулиганизам користећи медије којима је, како је приметио, забрањено да у први план истичу недолично понашање на спортским догађајима.

"На тај начин млад човек увиди да није довољно да буде хулиган да би завршио на насловној страни. Играо сам у многим земљама и уверио се да насиље и хулиганизам на терену не завршавају ни на првој, ни на последњој страни новина. У тим земљама се у први план ставља позитивна, а не негативна вест. И ми треба да истичемо спортисте, а многи од њих ће бити промотери ове акције", рекао је Удовичић.

Представник Министарства унутрашњих послова Љубисав Секулић нагласио је да је главни циљ МУП-а и свих који воле спорт да се искорени или смањи насиље на спортским борилиштима.

"Не може Министарство само да уради посао, треба укључити и Министарство омладине и спорта, невладин сектор, спортске клубове и организаторе спортских догађаја и да заједничком акцијом достигнемо циљеве", рекао је Секулић.

Он је додао да статистика показује да је у последњих неколико година смањен број тешких кривичних дела насиља на спортским теренима, али да је повећан број прекршаја који се односе на коришћење пиротехничких средстава.

Генерални секретар Кошаркашког савеза Србије Дејан Томашевић навео је да, промовишући позитивне вредности, све институције у друштву треба заједно да поведу борбу против хулиганизма.

"Ми смо ту борбу пропустили да каналишемо и престали смо да је ми водимо, а хилигани су преузели главну реч и они управљају 'нормалним' навијачима. Сигуран сам да на крају добро увек победи зло и верујем да за неколико година можемо да се вратимо на спортске терене и да ће родитељи са децом моћи да одлазе на дербије, као што су то чинили пре 30 година", поручио је Томашевић.

На конференцији су представљени и досадашњи резултати пројекта. 

Наведено је да је више од 550 ученика средњих школа у Србији прошло едукативне радионице за препознавање и избегавање насиља, као и да је више од 500.000 младих о томе информисано путем медија и на друштвеним мрежама.

План је да се у пројекат "Реци НЕ навијачком насиљу" укључе локалне самоуправе, професионални едукатори, наставници, идоли младих... како би се указало на све опасности од насиља. Медији су позвани да оне који се недолично понашају не истичу ни на телевизији, ни на насловним странама. 

Пројекат је реализован у сарадњи Министарства омладине и спорта, Центра за омладину "Твоја Србија" и Интернационалне полицијске академије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво