Кинески културни центар потврда српско-кинеског пријатељствa

Градоначелник Београда Синиша Мали и кинески амбасадор у Србији Ли Манчанг обишли су радове на изградњи Кинеског културног центра на Новом Београду и истакли да је његова изградња још једна потврда српско-кинеског пријатељства.

Објекат на Новом Београду биће величине 32.000 метара квадратних са две подземне и осам надземних етажа, а инвестиција је вредна 45 милиона евра, рекао је градоначелник.

Он је подсетио да је камен-темељац за први Кинески културни центар на Балкану постављен на лето и најавио да ће бити завршен до априла 2019. године.

Амбасадор Ли Манчанг похвалио је градоначелника као "једног од најефикаснијих функционера у Србији", јер, како је навео, све што је договорено у Београду, то је и реализовано.

"Он као градоначелник може много да уради за Београд, али и за заједничку сарадњу између Пекинга и Београда и Кине и Србије", каже амбасадор.

Подсетио је и да су прошле године за тренутно градилиште на Новом Београду направили план, а да већ почиње изградња, и најавио да ће до краја идуће године културни центар Кине у Београду бити при завршетку.

Градоначелник је истакао да је реч о јединственом градилишту по томе што је то најнижа тачка до које се копало и до које се копа било који објекат на Новом Београду.

Мали је нагласио да је објекат нижи него било који у оквиру Београда на води.

Додао је да су многи критиковали да "Београд на води" тоне због проблема са подземним водама, и објаснио да је ово градилиште "у још тежој ситуацији".

Како је истакао, радници наше грађевинске компаније која је ангажована за изградњу Кинеског културног центра знају како да се "боре" са подземним водама, додајући да ће њихово знање бити искоришћено за изградњу објеката у другим земљама у реигону и свету.

"Нема проблема са Београдом на води, а поготово нема проблема са оваквим зградама на Новом Београду. Наша грађевинска индустрија расте из дана у дана, имамо никад већи број градилишта у нашем граду, покрећемо нашу привреду и боримо се за свако радно место", оценио је Мали.

Такође, подсетио је да су Србија и Кина недавно у Будимпешти потписале два важна споразума за Београд – изградња топлодалековода који ће повезати електране у Обреновцу са електранама на Новом Београду и Споразум о завршетку примарне канализационе мреже и изградњи фабрике за пречишћавање отпадних вода у Великом селу.

Додао је да су то огромни пројекти који нису могли бити реализовани без помоћи кинеских партнера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара