"Систематско кршење права Срба на КиМ"

Срби на Косову и Метохији су једини народ у Европи чија права се систематски крше, а породице киднапованих и убијених имају право на истину, поручили су државни функционери из Спомен-собе Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији, где је обележен Међународни дан људских права.

То је и дан, према речима министра одбране Александра Вулина, када се обележава и "велики неуспех и срамота" међународне заједнице на КиМ, која, како истиче, није успела да успостави владавину права за све, нити повратак свих протераних, без обзира које су националности.

"Нити је донела правду. То је велики неуспех и срамота међународне заједнице јер није одржала своју реч, потписану Резолуцијом 1244. Међународна заједница је прекинула рат и НАТО агресију, тако што је обећала да ће се сви протерани вратити, да ће имовинска права бити поштована, да ће се сви злочини расветлити, без обзира над киме су учињени. Рат је прекинут, тако што је међународна заједница обећала да ће српска мука бити вреднована као било чија друга мука, да ће српски народ на КиМ имати права као сваки други", рекао је Вулин.

Међутим, како наглашава, Срби се нису вратили ни у један велики град на КиМ, "једва да су се вратили у понеко село", одрживост повратка је "мизерно мала", а посебно истиче да је од доласка међународне заједнице и преузимања одговорности за живот на КиМ, убијено више од 1.000 Срба и да за то скоро нико није одговарао.

"На Дан људских права, морамо да признамо да су Срби на КиМ једини народ у Европи чија права се крше брутално, систематски, организовано, намерно и за злочине над њима не одговара нико или скоро нико. Влада Србије и председник Републике неће престати да траже правду и никада када Александар Вучић разговара о КиМ, о положају нашег народа, не пропусти се прилика да се пита шта је са убијеним, киднапованим, несталим, не пропусти се прилика да се јасно и гласно затражи потпуно исти однос према нашим жртвама, као према било којим другим", рекао је Вулин.

Каже да Србија од међународне заједнице не тражи ништа друго, него да се према њој понаша онако како се понаша према својим грађанима и да је "све што је добро за грађане било које земље у ЕУ, добро и за нас".

"Ништа више не тражимо од вас, само то. Још једном, ова туга, ова соба у којој се тако скупимо, препознамо једни друге, соба сећања на оне који би данас имали много више година, иза себе оставили синове, унуке... Соба сећања на оне чији је живот прекинут без разлога и оправдања, за њима плачемо и сећамо их се, али не можемо да им кажемо да почивају у миру, јер за њих и за њихову трагедију нико није одговарао", рекао је министар одбране.

"Стидимо се" каже Вулин, у име великог света, "коме десетине војника на простору КиМ, сав новац и сав политички утицај овога света" нису били довољни да нађу једног убицу Срба на КиМ и да онда "морамо да се запитамо да ли су то икада и желели".

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић истакао је да је обавеза сваког правдољубивог човека Србије, да се управо у Спомен-соби обележи овај дан јер, "уколико се заборави на прошлост, наша будућност, колико год желели да она буде светла, просто ће бити замрачена".

"Све то што чинимо, отвара могућност светле будућности, али ако заборавимо на све што се догађало, на стратишта, жртве, неостварену правду, бол, јад, чемер, онда та будућност неће моћи да буде светла", рекао је Ружић и додао да "не види" да је правда у Хашком трибуналу примењивана на прави начин.

"Сведоци смо, нажалост, селективне правде која је примењивана у Хашком трибуналу који, подсећам, није ни основан у складу са Повељом УН, да смо имали више од 70 одсто пресуда против Срба, а на другој страни имате 250.000 Срба и неалбааца, протерано са КиМ, више од 400.000 Срба протераних у Олуји и онда се запитате да ли је логично, нормално, морално, и поред сарадње и СРЈ и СЦГ, па Србије са Хашким трибуналом, да толики проценат пресуда и доживотних робија добију управо наши сународници. Ту просто није нешто у реду", сматра Ружић.

Он је истакао да држава, влада и председник Републике, чине много и добијају признања на пољу заштите људских и мањинских права и да чине све што је дефинисано и поглављем 23, "што су и иначе чинили кроз историју" јер, како подвлачи, Србија никада није била агресор, увек се бранила.

Председник скупштинског Одбора за људска и мањинска права Мехо Омеровић рекао је да је данас права прилика да се баш на том месту подсетимо првог и основног људског права - права на живот, док се о судбини хиљада људи, несталих, још увек ништа не зна.

"У оваквим собама, човек само може да ћути и да се стиди због тога што може да се увери шта је човек човеку у стању да уради. Ниједна мајчина суза нема ни веру ни нацију, само је пуна јада, бола и туге", рекао је Омеровић.

Он је нагласио да то није питање политичких странака, власти и опозиције, већ људско питање пар екселанс, хуманитарна обавеза свих нас, да ако не дођемо до правде, нарем дођемо до онога што нас као људе обавезује - дуг и пијетет према жртвама и уцвељеним породицама - да покушамо да учинимо све да се сазна шта је било са њиховим најрођенијим, најмилијим.

Омеровић је додао да би држава Србија требало да нађе начин и модел како се законски може регулисати оно што се односи на све жртве и гарантује да ће, заједно са удружењем и другим представницима НВО који се баве трагичним догађанима на КиМ и бивше Југославије, учинити све да се дође до закона који ће бити "макар мали, скромни дуг према жртвама".

Потпредседник Народне скупштине Владимир Маринковић је поручио свим породицама несталих и грађанима Србије да ће парламент бранити интегритет КиМ и да ће заједно са владом и председником Републике дати све од себе да се више никада не прекрши ниједно људско право наших грађана, поготово Срба на КиМ.

Председник Удружења киднапованих и убијених на КиМ Симо Спасић рекао је да једино Србија у региону нема законом регулисана права породица предратних, ратних и послератних жртава и да његово удружење тражи помоћ државе и да сматра да држава треба да помогне.

"Тражимо споменик за све жртве - цивила, војника, полицајаца - за све националности од Кошара до Хоргоша, за оне који су погинули од албанских терориста и НАТО агресије. То од државе тражимо и сматрамо да то није нешто неизводљиво", рекао је он.

"Није праведно да Хашки трибунал игнорише српске жртве и да жале само мајке у белим марамама, а не жале мајке у црним марамама. Овде су породице киднапованих и убијених, које имају право на истину, правду. Нажалост, то нећемо дочекати. Ми државу молимо, нико нам наше миле не може вратити, ми верујемо председнику, премијерки и министрима и само имамо те захтеве", рекао је Спасић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи