Шта састављају и растављају МЗ Саставци

Једна од тема недавног састанка председника Србије са члановима Председништва Босне и Херцеговине било је и разграничење две државе: у деловима прибојске општине, око хидроелектрана Бајина Башта и Зворник и на делу барске пруге, која у Штрпцима, дужином од 12 километара, пролази територијом Босне и Херцеговине. Србија је изнела свој предлог и мада договор још није постигнут, мештани прибојских пограничних села се надају да ће њихови проблеми ускоро бити решени, а граница бити функционална и у економском и у демографском смислу.

Граница као судбина, већ две деценије – дели села, браћу, комшије, па и гробља. Отежава живот и подстиче исељавање.

"Прођеш горе полиција, прођеш овде полиција. Полиција овде на нашој страни. Више граница него народа", каже Слободан Станковић из Устибара.

"Све је везано са Прибој, и посао и пензионери – сви су тамо, Рудо нам служи само за порезе да платимо и струју", прича Зоран Станковић из Устибара.

У пограничном подручју, између Прибоја и Рудог, удаљених петнаестак километара, живи око 1.500 становника, чији пут до школе, посла, пијаце, лекара, води преко граница.

"Возим млеко сваки дан, четири границе у једном правцу, четири у другом", каже наш саговорник. Други додаје да то отежава и проток робе и намирница. Много би им, кажу мештани, било боље да се тај проблем реши.

И као да све ово није довољно, усред прибојске општине, у селу Саставци је Међуречје – енклава Босне и Херцеговине.

Међа дели чак и мост. С једне стране је Србија, с друге Босна и Херцеговина. Чак до две трећине територије прибојске општине, стиже се преко државних граница.

Житељи Саставака, највеће месне заједнице у прибојској општини, становници су Србије, али живе на територији Босне и Херцеговине.

"Нама грађанима не значи ништа ова енклава ако постане део Србије, ако граница не буде Лимом, или брдом, да један део Устибара, Миоче, један део Рудог пређе у Србију, да и ми будемо грађани Србије", сматра Свето Вилотић, председник МЗ Саставци.

Решење које је Србија понудила предвиђа размену територија, и у прибојској општини, делимично померање границе на леву обалу Лима.

Док се споразум не постигне, сарадњом руђанске и прибојске општине решавају се свакодневни проблеми, од инфраструктурних, до комуналних, како би се смањила незапосленост, и спречило исељавање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво