Прокоп од данас главна железничка станица

На српским пругама данас је почео да важи нови железнички ред вожње, а станица Београд центар у Прокопу постаје главна железничка станица за готово све возове у унутрашњем путничком саобраћају.

Из досадашње главне железничке станице Београд у унутрашњем путничком саобраћају од данас саобраћају само три пара возова између Београда и Новог Сада, док се читав међународни путнички саобраћај и даље одвија преко главне железничке станице Београд, објављено је на сајту "Инфраструктура железнице Србије".

У међународном путничком саобраћају највећа је новина да ће воз између Београда и Солуна по новом железничком реду вожње сада саобраћати сваки дан, док ће између Београда и Софије саобраћати током летње туристичке сезоне, од 15. јуна до 17. септембра 2018. године, а у осталом делу године саобраћати на релацији Димитровград - Софија.

Доста измена у организацији саобраћаја биће и у систему београдске градске железнице БГ Воз.

По новом реду вожње, након што БГ Воз почне да саобраћа до Ресника, у Реснику је планирана веза возова из система београдске градске железнице и возова из унутрашњег саобраћаја, који саобраћају на релацијама за и из Ниша, као и за и из Ужица.

У станици Батајница планирана је веза возова из система БГ Воза са возовима из унутрашњег саобраћаја који саобраћају за и из Шида, односно за и из Новог Сада и Суботице, док је у станици Панчевачки мост планирана веза возова из система БГ Воза са возовима из унутрашњег саобраћаја који саобраћају из и за Вршац, као и из и за Зрењанин.

Нови ред вожње важиће до 8. децембра 2018. године.

"Инфраструктура железница Србије" је у нови ред вожње ушла са 160 километара пруга на којима је брзина возова повећана на 80 - 120 километара на сат и смањеним дужинама лаганих вожњи за 50 километара, захваљујући свеобухватним пројектима модернизације и реконструкције железничке инфраструктуре у Србији.

број коментара 13 Пошаљи коментар
(среда, 13. дец 2017, 08:36) - Gera [нерегистровани]

Brzina

Super sto je povecana brzina i skraceno vreme, koje je nadoknađeno svakodnevnim kašnjenjenjem vozova. A za gradski prevoz šta da se radi, imate 2 prevoza koji idu retko. Ali nije kao da je to ,glavna' stanica pa da je potrebna dobra povezanost gradskog prevoza.

(уторак, 12. дец 2017, 16:37) - Миленко [нерегистровани]

Питање

Ја уопште ни не знам како возови функционишу. Најближа станица ми је Тошин Бунар. Где ја сад све могу одатле да идем? Јел чекам воз као и аутобус па уђем само кад дође или морам негде унапред купити карту? Озбиљан сам, никад возом раније ишао нисам.

(понедељак, 11. дец 2017, 17:45) - Mirjana [нерегистровани]

ima prevoza

Ja znam da od Prokopa ka centru grada ide trolejbus 40 a mislim i 41 a ima jos nekoliko linija koje prolaze pored Prokopa. Malo je problem sto od zeleznicke stanice nisu bas blizu autobuske, pa bi za onoga ko ima vise prtljaga to moglo da bude problem. A, koliko se secam nema ni pokretnih stepenica ili lifta a ima dosta stepenica za penjanje, (sto sa koferima i torbama nije bas lako) osim ako taj problem nije resen od prosle godine kada sam ja bila na Prokopu.

(понедељак, 11. дец 2017, 08:40) - anonymous [нерегистровани]

Misao

Zamisljam porodicu sa koferima kako izlazi iz voza u prokopu i pita se kako sad do kuce,stana... Kojim to gradskim prevozom? Sve mi se cini da je prokop povezan sa ostalim delovima grada isto kao i deliblatska pescara

(понедељак, 11. дец 2017, 00:30) - milance [нерегистровани]

ciro

Vozovima se na zalost malo ide.a sad jos jedan razlog da se uopste neide.

(недеља, 10. дец 2017, 17:23) - anonymous [нерегистровани]

Iz Borce

I do sada njie bilo lako stici na voz, a od asada za nas vise i ne postoji.

(недеља, 10. дец 2017, 17:03) - Nenad [нерегистровани]

Re: Strah

Stara zeljeznicka stanica nece biti srusena ona je zasticena kao nacionalno dobro. Ona ce u buducnosti postati galerija.

(недеља, 10. дец 2017, 16:32) - NK [нерегистровани]

@Paraćin-Zrenjanin

Odgovor na hipotetičko pitanje o vozu između Paraćina i Zrenjanina: daleko lakše nego do sada - umesto do glavne, ideš do Prokopa, pa BG voz do Pančevačkog mosta, i odatle za Zrenjanin.
Ranije bi morao do GŽS, pa gradskim prevozom do Dunav stanice ili Pančevačkog mosta, pa za Zrenjanin, rizikujući da se zaglaviš u gužvi.

(недеља, 10. дец 2017, 15:41) - anonymous [нерегистровани]

Strah

Nadam se da neće srušiti Železničku stanicu na Savskom trgu.

(недеља, 10. дец 2017, 14:32) - anonymous [нерегистровани]

greška

glavna zeleznicka stanica bi najbolje bilo da bude Novi Beograd.