Најрањивије групе – Роми, стари, жене, деца, ЛГБТ и инвалиди

Поводом Међународног дана људских права, који се обележава сутра, из кабинета Заштитника грађана Зорана Пашалића саопштено је да су посебно рањиве групе – жене и деца жртве насиља, особе са инвалидитетом, Роми и Ромкиње, старија и ЛГБТ популација.

"Оружани сукоби, унесрећене жртве терористичких напада и колоне миграната и избеглица, скоро седам деценија од усвајања Универзалне декларације о људским правима УН, представљају најпотресније слике савременог света", наводи се у саопштењу.

Талас миграната и избеглица су појаве из тог таласа које су видљиве и у Србији, наводи Пашалић и додаје да се, осим тога, суочавамо и са вишегодишњим проблемима грађана у остваривању њихових права.

Најрањивије групе су, истиче се, жене и деца жртве насиља, особе са инвалидитетом, Роми и Ромкиње, старија и ЛГБТИ популација.

"Незапосленост, али и неиспуњавање обавеза послодаваца према запосленима чине њихов социјални положај несигурнијим, посебно у сусрету са неефикасном администрацијом", рекао је Пашалић и додао да је остваривање имовинских права грађана Републике Србије и даље праћено дуготрајним поступцима.

Иако је, стоји у саопштењу, у претходним годинама унапређен законодавни оквир од значаја за остваривање и заштиту права детета, Заштитник грађана упозорава да су неопходне хитне и неодложне промене у начину рада на превенцији и заштити од насиља, односно, обезбеђивање адекватних ресурса и доследна примена закона и прописа који уређују заштиту жена од насиља, у складу са препорукама Заштитника грађана.

Особе са инвалидитетом указују на недовољну развијеност услуга, њихову неравномерну доступност и недовољност, посебно услуге подршке за самостални живот и услуге персоналне асистенције деци са инвалидитетом и педагошку асистенцију.

Заштитник грађана је у саопштењу указао на значај усвајања нових законских решења којим ће бити успостављена делотворна мањинска политика, заснована на сагласности свих учесника, националних мањина и друштва у целини.

Доношење измена и допуна Закона о националним саветима националних мањина и Закона о службеној употреби језика и писама (или доношење нових), као и измене и допуне Закона о заштити права и слобода националних мањина, како би се створио правни основ за упис података о националној припадности запослених у јавној управи, омогућиће, оцењује се, планирање и праћење примене мера ради остваривање права припадника националних мањина на сразмерну заступљеност приликом запошљавања у јавној администрацији.

Због бројних стереотипа и предрасуда и даље није обезбеђено пуно остваривање права ЛГБТИ особа у области образовања, запошљавања, здравства, социјалне заштите, правног уређења истополних животних заједница и правних последица прилагођавања (промене) пола и родног идентитета.

У саопштењу се подсећа да је Национални механизам за превенцију тортуре (НПМ) посећивао институције у којима су смештена лица лишена слободе и само током ове године упућено је око 300 препорука.

Положај лица са менталним сметњама смештених у стационарним установама је и даље забрињавајући, оцењује Заштитник грађана и додаје да је због тога неопходно предузети конкретне кораке у циљу одговарајућег збрињавања и подршке овим особама.

"Слободни, независни и објективни медији неизоставна су и незамењива основа друштва које претендује да буде демократско и тежи остварењу људских и грађанских права", поручио је Пашалић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво