Кнић, субвенције за запошљавање нових радника

За четири деценије број становника у Книћу готово се преполовио. Зато су, за подстицање рађања и задржавање младих на селу, држава и општина издвојиле заједно више од 60 милиона динара. Први пут, послодавци су добили субвенције за запошљавање нових радника.

У потрази за послом, стоматолог Душан Моравчић, пре две године, дошао је из Краљева у Кнић. Захваљујући бесповратним средствима општине у износу од око 600.000 динара, сада је у прилици да неком помогне и обезбеди стално запослење.

"Због повећања обима посла, неопходно је било да запослимо једно лице, на осмочасовно радно време. О томе сам већ дуго времена размишљао и баш у правом тренутку се десила ова субвенција", каже Душан Моравчић, стоматолог из Кнића.

"Веома сам срећна, ово је мој први посао, за ово сам се школовала, надам се да ћу овде доста тога научитии", каже Тијана Моравчић, зубни техничар из Кнића.

Корист је обострана, подстиче се развој локалне привреде, отварају нова радна места. Са 16 милиона динара, општина је обезбедила годишњу плату за 38 лица, углавном младих и жена.

Кнић је пoљопривредна општина. У 36 села, око 14.000 житеља. Кључна реч за опстанак младих у овој средини је посао.

У развој пољопривреде уложено је 23,5 милиона, породиље добијају 15.000 динара месечно. Мере државе дају резутате.

"Расте број предузетничких радњи и привредних друштава на територији Општине Кнић. Тренутно, на територији послује 97 привредних друштава и 330 предузетника", каже Љиљана Шобић из Канцеларије за локални економски план СО Кнић.

"Ово је део једног ширег програма, који има за циљ економско оснаживање породице кроз запошљавање, а самим тим, желимо да нам се наталитет повећа, односно, да нам се рађају деца", каже Зоран Ђоровић, председник СО Кнић.

Подстицаје рађању, поред Владе, од наредне године даје и Општина. За парове на селу, плаћено пензијско и здравствено осигуране, мајкама једногодишња плата.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво