Породице још увек трагају за више од 10.000 несталих

На 14. конференцији Регионалне координације удружења породица несталих лица из бивше Југославије која је данас одржана у Београду речено је да више од двадесет година након сукоба породице 10.373 несталих лица још увек трагају за својим најближима.

Конференцији су присуствовали представници удружења породица несталих лица из региона, власти, Тужилаштва за ратне злочине и организација Црвеног крста, Међународног комитета Црвеног крста (МКЦК) који су апелавали на све присутне да се питање несталих што пре реши, саопштио је МКЦК.

На конференцији се разговарало о процесу ексхумација, идентификација и неидентификованих посмртних остатака лица на подручју бивше Југославије и будућим корацима у циљу решавања питања несталих.

Регионални координатор МКЦК за Балкан, Зита Кренер, реклa је да после толико година, агонија породица не престаје и да оне имају право да знају шта се десило са њиховим најближима.

"Неке од њих чекају одговоре већ више од четврт века, а многи их, нажалост, нису ни дочекали јер нису више међу нама. Потребан је удружени напор свих актера власти на свим странама, који морају да се ангажују више и предузму конкретне кораке како би испунили своје обавезе према породицама", рекла је Кренер.

Нагласила је да се питање несталих лица мора третирати искључиво са хуманитраног аспекта.

С обзиром на алармантно смањење броја решених судбина несталих лица у оружаним сукобима 90-их у бившој Југославији, МКЦК је припремио петогодишњу стратегију која има за циљ да се током овог периода интензивирају удружени напори на проналажењу информација о несталим лицима и гробним местима, наводи се у саопштењу.

МКЦК је већ уложио значајне напоре у оквиру свог привилегованог статуса у вези са приступом међународним и националним архивама и кроз анализе прикупљених информација допринео проналажењу више гробница на територији бивше Југославије.

У оквиру петогодишње стратегије МКЦК ће значајно повећати свој истраживачки тим и обим његовог рада како би се процес проналажења нових локација гробних места убрзао.

МКЦК ће такође уложити напоре у циљу јачања локалне форензичке експертизе и унапређења централизације података и медицинско-правних стандарда.

Циљ петогодишње стратегије МКЦК је да се након овог периода ојачају капацитети локалних и националних институција с одговарајућим политичким, финансијским и техничким механизмима које ће настави да раде на питању несталих након 2022. године.

МКЦК је поновио своју тежњу да се породицама несталих обезбеди могућност да реше своје правне, администартивне потребе кроз адекватан законски оквир и да се успостави референтна мрежа за подршку како би им се помогло да се носе са својим специфичним тешкоћама, наводи се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи