Пашалић: Жалбе грађана оправдане у 90 одсто случајева

Поводом међународног дана људских права који се обележава десетог децембра, заштитник грађана организовао је додатни датум за пријем грађана. То је уједно и шести пут да на овај начин омбудсман разговара с грађанима. Разговор са заштитником се заказује телефоном или имејлом а сваки грађанин у просеку разговара са омбудсманом петнаестак минута.

Једна од породица које су се обратиле заштитнику грађана се бори за дете које им је одузето. Разочарани у све друге институције, пре свега у центар за социјални рад, обратили су се омбудсману.

"Очекујемо да нам се врати ћерка, услови који су нам тражени – тражени су усмено, ми их немамо на папиру, што нам је од почетка било чудно. У принципу, испунили смо већину, тешко је наћи сталан посао", каже мајка.

Има и оних који се за своја права боре од 1996. године. Реч је о породицама чије су куће на клизишту насталом због ширења басена РТБ-а "Бор".

"Обраћао сам се рударској инспекцији, РТБ-у, општини, организацији за људска права", каже један од грађана.

Омбудсману се грађани најчешће жале због непоступања локалне самоуправе, на угрожена имовинска права али и спорост судова.

"У 90 одсто случајева су те жалбе оправдане, некад не можемо одмах да решимо, али добар део од онога што је од почетка мандата било у данима када примам грађане, биће окончано до краја године", истакао је омбудсман Зоран Пашалић.

Тој инситуцији за десет година рада обратило се 120.000 грађана, од тога је формирано око 40.000 притужби. Само у овој години, тој институцији стигло је око 4.000 притужби.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво