Без виза само са црвеним пасошем

Грађани Србије, од 19. децембра, у земље "шенгенског простора" моћи ће да путују без виза са црвеним, биометријским пасошем, док ће они, који имају плави пасош морати да прибаве све потребне визе за земљу у коју путују.

Шеф Бироа за међународну сарадњу и европске интеграције Министарства унутрашњих послова Дражен Маравић изјавио је да ће грађани Србије од 19. децембра у земље "шенгенског простора" моћи да путују без виза са црвеним, биометријским пасошем, док ће они, који имају плави пасош морати да прибаве све потребне визе за земљу у коју путују.

"Што се тиче самог уласка у Унију биће потребан само пасош. Међутим, пошто су и даље у промету и плаве путне исправе на којима пише Савезна Република Југославија, уколико се путовање намерава реализовати са поседовањем тог пасоша, биће потребни сви они папири као и до сада", рекао је Маравић Танјугу.

Према његовим речима, највероватније, визна либрализација неће важити за грађане који имају пребивалиште на територији Косова и Метохије.

Маравић ја нагласио да се укидање виза односи на режим краткотрајног боравка у земљама ЕУ, што у пракси значи да се дозвољава боравак од 90 дана у земљама Уније у периоду од 180 дана.

Грађанин може да путује више пута у земље ЕУ, и да из њих излази, с тим да тај боравак, када се саберу појединачни боравци, не може да буде дужи од 90 дана у оквиру 180 дана.

"То значи, ако је неко боравио 90 дана у континуитету, мора да напусти земље ЕУ и да сачека да прође наредних 90 дана, да би се испунила квота од 180 дана да би могао поново да уђе. Дакле, безвисни режим значи да нису потребне визе за туристичка и слична путовања у земље Уније за период од укупно 90 дана у једном блоку од 180 дана", објаснио је Маравић.

Он је додао да ће грађани морати и да изваде потврду о плаћеном осигурању и тако избегну надокнаду великих трошкова, уколико им се догоде незгоде или се разболе.

"Такође, треба водити рачуна о поседовање одговарајуће међународне возачке дозволе и припремити се на други начин за путовања", прецизирао је Маравић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара