Производња у затвору – и зарада и мотивација

Казнено-поправни завод у Сремској Митровици највећи је на Балкану, а уједно је и једна од напрофитабилнијих установа у граду, која на 800 хектара, уз фарму крава, свиња, два хотела, може самостално да се издржава и привређује. И док немамо фабрику трактора, тракторске приколице из затвора деценијама су на тржишту и на сремским ораницама.

Почели су са шпедитером осамдесетих, а у складу са потребама пољопривреде, данас се производи затворска приколица "дубрава" од пет, осам и десет тона. Просечно, сваког другог дана из металског погона изађе по једна приколица, заједнички пројекат запослених и осуђеника.

Осуђеник Б. Г. наводи да му време проведено у погону много значи.

"Завршио сам курс за столара. Доста ми значи време проведено ван ћелије, ван собе, јер нисам закључан. Осећам се као на слободи, као да радим на неком послу, као да нисам у затвору", наводи Б. Г.

"Овде сам научио да заварујем, брусим, чак да обрађујем метал на стругу, па се надам да ће ми то искуство омогућити неко солидно запослење кад изађем напоље", наводи осуђеник С. Б.

У металском погону ради 250 осуђеника, а у целом затвору половина је радно ангажована. Мајсторски посао за већину је ново искуство.

"Осуђена лица пролазе стручну обуку, после тога добијају сертификат, тај сертификат им после значи много кад изађу напоље. Могу да раде с тим и циљ је да се они више никада не врате овде, већ да започну неки радни однос у спољном свету", објашњава инструктор Дејан Кљајић.

Из металског погона затвора у Сремској Митровици ускоро ће изаћи нов производ, такозвана воћарска приколица. Овде је и осмишљена и урађена, а недавно је добила атест.

Сменски рад, затворска плата и пракса у свим привредним секторима установе. На новим машинама у штампарији израђује се канцеларијски материјал за јавне бележнике. За девет месеци ове године затвор је од свог рада приходовао више од три милиона евра.

"Део капитала који смо приходовали уложили смо у репарацију машина како бисмо могли да у наредним годинама такође наставимо да се развијамо, усавршавамо своју производњу и пласирамо своје производе, а већи део капитала је уложен у адаптацију и побољшање смештаја за осуђена лица", наводи Александар Алимпић, управник КПЗ Сремска Митровица.

Корист је обострана, кажу у затвору. За нове обуке и дефицитарна занимања наредне године већ је пријављено стотину осуђеника. Приколица "дубрава" од 16 тона са три осовине њихова је и мотивација и изазов.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво