Од 1. марта за децу још једна обавезна вакцина

Вакцина против бактерије стрептококе пнеумоније или пнеумококе, од 1. марта следеће године биће обавезна за децу, предвиђено је Правилником о вакцинацији који је недавно ступио на снагу.

Вакцина која штити децу од упале уха и плућа, менингитиса, сепсе и бронхитиса биће бесплатна, односно биће обезбеђена о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање.

То је једанаеста обавезна вакцина против заразних болести коју примају деца.

Према календару вакцинације, деца примају обавезне вакцине против туберкулозе, дифтерије, тетануса, дечје парализе, великог кашља, малих богиња, рубеоле, заушака, хепатитиса Б, обољење изазвана хемофилусом инфлуенце тип Б.

Вакцина је додата на списак обавезних још прошле године, када је усвојен Закон о заштити становништва од заразних болести, али се чекала израда и усвајање Правилника како би почела њена примена.

Пнеумококна вакцина у свету је обавезна већ десетак година, а у Србији је до сада била предвиђена само за децу која су имала клиничке индикације, а то значи само за поједине слечајеве болесне деце.

Родитељи који су хтели да им деца буду заштићена и од ових болести морали су сами да купују вакцине.

Вакцина се даје у три дозе, бебама када напуне два месеца, са размаком четири до осам недеља, а ревакцина је у другој години.

Од пнеумококне болести у свету годишње умре око пола милиона деце млађе од пет година.

број коментара 6 пошаљи коментар
(среда, 03. јан 2018, 10:59)
anonymous [нерегистровани]

Poslao

Da, odlučuju roditelji, ali nijedan roditelj Nemac neće da NE vakciniše dete, valjda je svakom roditelju u interesu da mu dete bude nonstop zdravo! Ja bih vakcinisao dete i za upaljeno slepo crevo da postoji lek, bolje sprečiti nego lečiti

(петак, 08. дец 2017, 09:31)
anonymous [нерегистровани]

stanovništvo nemačke

oko 87 miliona ne 60 miliona. stranci su oko 10-13% posto. jedan million su Srbi. zvanicna statistika mislim da ne odgovara stvarnom stanju stvari, tj, mnogo je vise onih koji uopšte nemaju vakcinu.

(петак, 08. дец 2017, 08:40)
Protivnik lupanja: [нерегистровани]

Nemačka ima 84 miliona stanovnika,

ot toga su 10 miliona stranci,a o vakcinisanju dece odlučuju roditelji!-Proverite na netu,pa raspalite!

(петак, 08. дец 2017, 07:11)
anonymous [нерегистровани]

u nemackoj vakcinacija dece nije obavezna

Nemoj siriti dezinformacije, u Nemackoj je samo oko 40% dece vakcinisano potpuno, i oko 80% sa osnovnim vakcinama (polio, tetanus).Dakle bez ovih mmr koka encefalitisa i ostalih, i cak oko 20% dece nije uopste vakcinisano.Nesto ne vidim da ovde hara bilo sta.Dakle vakcinacija ne doprinosi zdravlju, vec svest roditelja i higijena, ali mi Srbi volimo da se slihtamo pa smo se dodvorili farmaceutima, koji pak, eksperimentisu jer smo pogodno tlo.

(петак, 08. дец 2017, 00:32)
anonymous [нерегистровани]

@Veoma vazna vakcina

Nemaca nema blizu 90 miliona, vec blizu 60 miliona (ostalih 20 miliona su stranci), a ja svoje dete necu vakcinisati sve dok mi neko nesto namece kao obavezno. Drzava 30 godina ne moze ili ne zeli da ispita do kraja sta se desavalo sa nestankom beba tokom osamdesetih godina, ali sad se naprasno interesuje za zdravlje nase dece, vise nego roditelji te dece. Uvezli vakcine pa moraju da ih potrose posto poto. Jako providna prica.

(четвртак, 07. дец 2017, 23:11)
anonymous [нерегистровани]

Veoma vazna vakcina !!!

Sva moja deca su vakcinisana u Nemackoj.Ima dece koje su obolele ali se to brzo sprecilo, nije za salu i ponavljam veoma vazna vakcina!!!
Ps:Pozdrav iz NRW-Germany i ne zaboravite da vakcinisete vasu decu da ne bude kasno ili mislite da su skoro 90 miliona Nemaca budale???