Танасковић: Сваки упис на Унескову листу доприноси угледу земље и народа

Амбасадор Србије у Унеску, Дарко Танасковић, изјавио је да сваки упис на листу нематеријалног културног наслеђа човечанства доприноси угледу народа и земље у глобалним размерама, што је сада случај и са уписом српске традиционалне народне игре коло, а озбиљне припремне радње предузимају се, каже, да се за исту листу номинују и гусле.

"То је за Србију посебно значајно, јер је, после славе, реч тек о другом упису на ову престижну листу. Ми се с разлогом дичимо богатством наше културне традиције, али до сада нисмо довољно чинили да је заштитимо и на одговарајући начин представимо свету", каже Танасковић у изјави за Танјуг.

Према његовим речима, Србија је остала, како каже, условно речено, на нивоу интерног самозадовољства и усмене самодовољности.

Иначе, указао је Танасковић, упис неког добра, како материјалног тако и нематеријалног, на листу Унеска има вишеструке позитивне ефекте у самој земљи уписници, од друштвених и културних до комерцијалних и туристичких.

"Не треба заборавити да је, како кажу упућени, на неки начин за неговање народних игара у Србији везано око пола милиона људи. На свадбама и другим светковинама, после свих других видова уживања у музици и песми, спонтано се развије коло. А колом допиремо и до срца многих других народа, јер је, рецимо, матрица моравца присутна у фолклору ширег региона", објашњава Танасковић.

Српска традиционална народна игра коло уписана је данас на Унескову репрезентативну листу нематеријалног културног наслеђа човечанства.

Танасковић каже да у нашој живој традицији има много добара која би могла бити предложена за упис на листу нематеријалног културног наслеђа.

"Морамо бити предузимљивији и пожурити, посебно у фази унутрашњег договарања и планирања. Ако смо већ закаснили са шљивовицом, што је неопростиво, да бар заштитимо гусле, за чију номинацију се већ предузимају озбиљне припремне радње", навео је.

Амбасадор је указао да заштита нематеријалног културног наслеђа добија све више на значају у Унеску и државе чланице су постале веома амбициозне у предлагању својих добара.

Самим тим, истиче, суштински и формални критеријуми, иначе прописани Конвеницијом о очувању нематеријалног културног наслеђа, изоштравају се, па је потребно уложити максималну стручност и напор, а и нешто пара, да се номинациони досијеи у сваком погледу беспрекорно ураде.

"Охрабрује то што су и слава и коло били узорно представљени стручном телу Унеска које вреднује номинационе досијее", навео је амбасадор Танасковић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво