Прва седница Савета за борбу против трговине људима

Председник Савета за борбу против трговине људима Небојша Стефановић одржао је прву седницу Савета на којој су представљене активности и резултати који су до сада остварни у погледу спровођења Стратегије превенције и сузбијања трговине људима, посебно женама и децом и заштите жртава 2017 - 2022. Закључено да ће се у наредном периоду посебна пажња усмерити и на унапређење система идентификације, заштите, помоћи и подршке жртвама трговине људима.

Министар Небојша Стефановић је истакао да ће убрзо бити формирана интересорна радна група, коју ће чинити представници МУП-а, Министарства правде, тужилаштава и других релевантних државних органа, у циљу унапређења проактивног система откривања случајева трговине људима и ефикаснијег процесуирања починилаца кривичног дела и борбе против трговине људима.

На састанку је указано да су успостављени институционални капацитети за системски одговор друштва на проблем трговине људима. 

Поред Стретегије која је усвојена августа ове године, формиран је и Савет за борбу против трговине људима, именован национални координатор за борбу против трговине људима, формирана посебна радна група која ће спроводити и пратити задатке предвиђене Стратегијом, као и Канцеларија за координацију активности у борби против трговине људима. 

На састанку је закључено да ће се у наредном периоду посебна пажња усмерити и на унапређење система идентификације, заштите, помоћи и подршке жртвама трговине људима, као и на јачање капацитета Центра за заштиту жртва трговине људима.

Такође, наставиће се са пружањем подршке и јачањем капацитета локалних тимовима за борбу против трговине људима чији је задатак превентивно деловање, препознавање и заштита жртава трговине људима, унапређење сарадње релевантних институција и организација цивилног друштва на локалном нивоу и промоција људских права. 

На седници Савета усвојен је и симбол Републике Србије против трговине људима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво