Кад роботи уђу у пожаревачку школу

Мали роботи које ће ђаци од петог до осмог разреда користити да уче програмирање и кодирање стигли су и у основне школе у Пожаревцу. За нове генерације које расту уз информационо-комуникационе технологије, то је велики помак у припреми за будућност која их очекује.

Када пристижу генерације које прво науче да користе компјутер, па тек онда да читају и пишу, када је све што им држи пажњу у више димензија и покретљиво и када уз помоћ интернета долазе до савременијих знања него у образовној институцији – тада школа мора да се мења.

Зато су четири основне школе у Пожаревцу преко донације набавиле роботе уз помоћ којих ће ученици стицати прва знања из информационо-комуникационих технологија.

"Мислим да је лакше постати програмер уз ово", каже ученик петог разреда Видак Глигоријевић.

Павле Гардашевић, такође ученик петог разреда, истиче да за њега то и није велика промена.

"Ја сам ово већ неко време користио. За мене није велика промена, али за неке који у то нису упознати, биће јако занимљиво", рекао је Павле.

Ученица седмог разреда Нина Николић сматра да се дечаци више интересују за роботику. "Ово је нешто ново за мене и свиђа ми се роботика", каже Нина.

И наставници морају да уче, неретко и од појединих ученика, јер сада предају оно што није ни постојало када су завршавали факултете. Ни њихова улога више није иста.

"Афирмација да наставе даље, да иду ка том путу и њихово отварање ширине по погледу шта још могу да раде. Када дођу са неким знањем из програмирања, обично раде само у једном програму, а моја је улога да им покажем друге могућности", навела је наставница техничког и информатичког образовања Весна Покимица.

У Основној школи "Краљ Александар Први" сматрају да је њихова обавеза да ученике оспособе за нова занимања.

"Имали смо више од 230 ученика који су освојили једно од прва три места од општинског до републичког нивоа и то нас обавезује да у свим новим стварима деци обезбеђујемо боље услове, квалитетније услове за рад. И надам се да ће у тим условима резултати ученика бити далеко бољи", указао је директор школе Горан Сегер.

Програмирање и кодирање део је наставног плана од петог до осмог разреда. Пројекат се спроводи под покровитељством Министарства просвете, науке и технолошког развоја.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво