Екипа РТС-а с мигрантима у околини Сомбора

Од почетка године у Србији се пријавило више од 5.700 тражилаца азила. Тренутно у центрима за смештај борави око 4.150 особа, углавном из Авганистана, Пакистана, Ирака, и свега један проценат Сиријаца. Има их у близини Суботице, Шида, а екипа РТС-а била је са њима у околини Сомбора.

Ветар, снег и температуре које ноћу падају испод нуле – то су услови у којима живи група миграната у шуми код Сомбора. Кажу да су их одбили у центрима за пријем тражилаца азила и тврде да им није помогло ни то што их на такав смештај упућују српски лекари.

"Кад сам дошао до кампа, једна госпођа је тражила папире и рекла да нема места унутра. Неки међу нама су малолетни, али ни за њих нема места", каже један мигрант.

Један од Пакистанаца с којима je екипа РТС-а разговарала је пре две године кренуо пут Француске. Мађарску границу је покушавао да пређе осам до девет пута, хрватску неколико пута.

"Шта да радимо? Реците нам ако имате решење, овде нема места, само у Прешеву, а ми нећемо да идемо у Прешево јер нам то не одговара. Овде правимо себи смештај, спавамо напољу, правимо себи храну, купујемо намирнице и кувамо, струју немамо, допуњавамо уређаје у кампу", каже он.

Да ће ово да му се деси није, каже, очекивао. "Имам своје снове, они ће се остварити, преживећемо", каже овај Пакистанац.

У покушајима да стигну до циља, бројне су препреке. Тврде да их мађарска полиција туче, пушта на њих псе, узима им новац и мобилне телефоне.

Према подацима невладиних организација, због последица смрзавања, али и због ризичног кретања пругом страдало је седморо миграната. Нову шансу чекају месецима, у центрима и на отвореном.

"Бораве у ужасним условима у ризицима да се разболе. Ствар се компликује с нашим грађанима јер су мигранти гладни и морају да се нахране. Цела ситуација је препуштена нашим грађанима на терену и локалним самоуправама које немају снаге нити су надлежне да се овим баве. Први корак је да се сви који се налазе око центара, у којима смо чули има места, у њих и сместе", каже Радош Ђуровић из Центра за помоћ тражиоцима азила.

У Комесаријату за избеглице, који је надлежан за смештај ових људи, тврде да није тачно да се људима одбија приступ смештају. То, кажу, показује и 150 људи више у центрима за прихват тражилаца азила претходне недеље.

"Буквално свако ко је желео да дође, посебан проблем представљају поједине НВО, домаће и међународне, волонтери и анархисти који све раде да би те људе задржали ван центара. Који су разлози, немам више ни снаге ни живаца да објашњавам", каже Владимир Цуцић, комесар за избеглице и миграције.

Процена невладиних организација је да је ван ценатара најмање 500 људи. Један од начина да се њихов приступ центрима олакша јесте и недавни договор с полицијом да се регистрација и упућивање миграната у организовани смештај обавља 24 часа.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи