Археолог из Лесковца учи суграђанке самоодбрани

Владимир Стевановић, археолог и кустос Народног музеја у Лесковцу истовремено је и мајстор борилачке вештине ниунђуце. Како би допринео смањењу насиља и напада на суграђанке, одлучио је да им понуди бесплатну обуку самоодбране. Интересовање је велико.

Скривене вештине или једноставно начин живота. То је нинђуцу. Бавећи се археологијом, истражујући посебно средњи век Лесковчанин Владимир Стевановић пре 12 година почео је да открива и тајне јапанских традиционалних борилачких вештина.

"Учење о свом том оружју, о стратегији, биткама, о исходима битака тако да је то доста спојиво", каже Владимир Стевановић, мајстор нинђуце и председник клуба Буђинкан.

Тешко је набројати сва Владимирова знања и звања у спорту, медицини, психологији, уметности. Творац је идеје о семинарима самоодбране за жене који се организују широм Србије. У протеклих пет година ову обуку прошло је 400 Лесковчанки.

"Нон стоп требамо имати у свести да чувамо свој живот, да чувамо себе, да се бранимо и то је нешто што треба да буде део свакодневне културе", каже Владимир.

О насиљу над женама скоро свакодневно се говори у медијима. Како да до конфликта не дође, прво се учи. Вештине које је студенткиња Тијана стекла биле су једне ноћи спас за девојку коју је младић тукао на улици.

"Ја сам покушала прво разговором да га склоним од ње што је јако важно да ви сад не улећете ту без икаквог размишљања у некакву тучу", каже Тијана Мицић Радовановић, члан нинђуцу клуба Буђинкан.

Жена мора да препозна и направи разлику између непристојног и некултурног понашања и нечије намере да је заиста повреди.

"Надам се да никада нећу доћи у ту ситуацију, у тај неки конфликт, али ипак треба свака жена да зна на који начин може да се одбрани", каже Тијана.

"Да знаш покрете, да знаш да и ти будеш прибрана да изненадиш нападача", указује Милена Раонић.

Када се речи истроше у самоодбрани помоћи ће чак оловка, књига или торба. Ово су само неки од многобројних захвата које би свака жена требало да зна и буде спремна и за најтеже ситуације. Да победи или побегне, а не да постане жртва.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се