Превенцијом против хепатитиса

У свету са вирусним хепатитисима живи око 325 милиона људи. Сваког дана у Европи око 400 људи умре од последица те инфекције. У Србији број заражених није познат. Како би се подигла свест о тој инфекцији, удружење пацијената "Хронос" и Институт "Батут" представили су резултате истраживања.

Иако у свету расте број оболелих од хепатитиса, скоро две петине грађана Србије не зна шта је та болест.

"Искуство са терена говори да један просечан грађанин у Србији или зна јако мало или не зна ништа о хепатитису. Оно што забрињава јесте да наши лекари опште праксе нису довољно информисани о хепатитису", наводи Ивана Драгојевић из Удружења "Хронос".

Ипак, охрабрује да они који знају шта је ова болест знају и њене ризике. Наједукованији су, барем по овом истраживању, грађани од 30 до 49 година.

"Ризик могу представљати хируршке и стоматолошке интервенције обављене нестерилисаним инструментима. Као и злоупотреба наркотика", наводи др Виолета Ракић са Института "Батут".

Десетогодишњицу рада удружење пацијената дочекује са добром вешћу.

"Пре неки дан је био састанак Републичке стручне комисије, Централне комисије и радне групе за хепатитис Ц и донета је одлука да ће од средстава која су уштеђена, добром политиком Министарства здравља, врло брзо бити набављени нови иновативни лекови за хепатитис Ц", наводи др Мехо Махмутовић, државни секретар у Министарству здравља Србије.

Хепатитис је запаљење јетре које настаје услед вируса. Не преноси се руковањем, грљењем или седењем поред заражене особе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво