Удружење "Маринко Маџгаљ" – чува сећање и помаже у борби против рака панкреаса

Многи нису знали да је био болестан и да болује од једног од најподмуклијих канцера – рака панкреаса. Oн је глумио, снимао серије, и задржавао свој осмех и када је био на хемотерапији. Ипак, због тешке и подмукле болести, живот глумца, водитеља и певача Маринка Маџгаља прерано се угасио. Да се сећање на њега никада не угаси, породица, колеге и пријатељи оснивају Хуманитарно удружење "Маринко Маџгаљ".

Удружење ће имати два важна задатка. Први је да сећање на тако великог глумца, али и водитеља и певача, не избледи. И то ће бити лако, јер сви су волели Маринка, његов осмех и осмехе које је нама доносио. Други, тежи задатак удружења биће борба против рака панкреаса.

Глумац Тихомир Станић каже да се у Атељеу 212 никада није плакало као онда када је Маџгаљ преминуо. Са радошћу се присећа свог младог колеге.

"Маре је и међу глумцима био један од ретких људи који је био омиљен међу свима. Заиста смо га сви волели, имао је ту неку невероватну лепоту, таланат, шарм, оптимизам и заиста је свуда доносио радост кад се појави", наводи Станић.

Сећа се, каже, времена када су га, док су играли заједно, "бенигно заболела леђа", па није могао да игра.

"Нико није слутио да су то знаци неке опаке болести и некако ми ни сад не верујемо, и сад га спомињемо, зато што је био изузетно духовит човек. Уз тај таленат, та његова духовитост и ведрина је нешто што живи међу нама", додао је Станић.

Доктор Дејан Раденковић истиче да је борба против рака панкреаса тешка борба, али да је важно да се у јавности подигне свест о томе да је то опака болест, али болест која се може лечити – што је оно што ће Хуманитарно удружење "Маринко Маџгаљ" и чинити.

"Постоји одређени број пацијената који могу да преживе и пет година, да буду потпуно комплетно излечени. Значајно је рећи да треба што пре доћи код лекара, чак и у ситуацијама када бенигно заболе леђа. Али, када лекари одређених струка кажу да нису баш сигурни да се ради о њиховој болести, типа дископатија, или када пацијент има неке нелагодности, или добије прве знаке шећерне болести, а нема у породици некога ко је имао ту болест... Онда треба помислити на рак панкреаса и помислити да тај орган треба да се испита", објашњава доктор Раденковић.

Додаје да због његове позиције у трбуху рана дијагностика типа ултразвука, не значи ништа и због тога треба прибећи другим дијагностичким методама, као што је скенер или магнетна резонанца.

"У сваком случају, има места раном откривању и важно је то што ће ово хуманитарно удружење подићи свест о томе", рекао је Раденковић.

Наредног понедељка у 20 часова у "Краун плази" биће одржано хуманитарно вече у организацији Удружења "Маринко Маџгаљ".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се