Мали: Грађани ће одлучивати шта ће се градити

Градоначелник Београда Синиша Мали представио је нови пројекат града “Да се ради и гради по твом!”, који има за циљ да Београђанима пружи могућност да учествују у процесу одлучивања о томе како желе да њихов град и њихове општине изгледају у будућности.

Мали је рекао да се ради о пројекту на којем се ради већ дуже време а који треба да обезбеди веће учешће грађана у одлучивању о томе како треба да изгледају општине и град.

"Када смо преузели управљање градом обећали смо да ћемо бити транспаретна градска управа и од првог дана су секретаријати и градске власти отворене за грађане свакодневно и са њима решавамо проблеме. У протеклом периоду слушали смо грађане, градили и доносили одлуке заједно са њима када је било речи о боји аутобуса, када је требало да се одреди име појединих улица, али и које боје треба да буду инфотабле", објаснио је градоначелник.

Мали је истакао да је тренутак да се крене корак даље и градске власти желе да се сваки глас, сваког грађанина Београда чује, те да им се да могућност да гласају за пројекат који сматрају да је најважнији за њихову општину и град.

Према његовим речима, град је издвојио 200 милиона динара за тај пројекат, а свака општина, која је део пројекта, а има их 16 од 17, ће извојити по 10 милиона динара.

Пројекти ће се, како је објаснио, предлагати преко Беоком апликације, а такође ће моћи и да се предлажу преко анктеног листића, у свакој општини која учествује у реализацији.

"Све те идеје ћемо ставити на београдски портал и дати могућност да грађани гласају. Идеје које буду имале највише гласова спровешћемо у дело", најавио је Мали.

Додао је да на овакав начин само још неке светске метрополе омогућавају учешће грађана у одлучивању, а Београд ће бити један од тих малобројних градова који ће на овај начин комуницирати са грађанима.

Истиче да је ово велики, битан корак, јер град припада сваком његовом грађанину и додаје да ако се пројекат буде показао успешним онда ће, из године у годину, бити све више новца издвојено у те сврхе.

Мали је прецизирао да су биле позване све општине да учествују у овом пројекту, а да се само општина Нови Београд није одазвала.

"Претпостављам да је господин Шапић имао нешто важније од тога да омогући да се глас грађана чује. Међутим, ми ћемо као град издвојити новац за Нови Београд и даћемо могућност да грађани и те општине одлучују о пројектима", најавио је Мали.

Додао је да пројекат није ограничен роком, и да ће се дати могућност да свако преда свој предлог, те да ће, када се буде констатовало да предлога више нема, почети гласање.

Поновио је да се о овом пројекту размишљало већ годину и по уназад, али да су се тек сада створили услови за његово спровођење.

"Дошло се до ситуације када хоћете да неке своје снове остварите, а ти снови јесу да грађани имају још веће право гласа, и да се то оствари временски, финансијски и концептуално", нагласио је и додао да нико у окружењу нема овакав транспаретан начин учешћа грађана у доношењу одлука о изгледу свог града.

Још једна шанса за Центар "Сава"

Градоначелник Београда најавио је да ће град покушати још једном да пронађе партнера за Центар "Сава". "Потребан је стратешки партнер, а ако га не нађемо, реконструисаћемо га сами", рекао је Мали.

Мали је указао на то да је Центар "Сава" за Београд једно од најважнијих предузећа, али да има проблеме с обзиром на начин функционисања, који је тренутно неодржив.

"Центар 'Сава' није обновљен, нити је новац инвестиран у њега. Систем грејања и хлађења у њему је изузетно скуп", објаснио је Мали.

Подсетио је да је Град покушао, заједно са запосленима, да нађе партнера кроз јавно-приватно партнерство за Центар "Сава", али се у томе није успело.

"Мислим да ћемо покушати још једном да нађемо партнера који неће само дати новац, већ који има искуство у организовању великих манифестација", рекао је Мали.

Указао је на то да партнер за Центар "Сава" мора да има најмање 20 милиона евра, али и да има искуство у конгресном туризму, јер тај објекат мора да буде носилац конгресног туризма у Београду.

"Морамо бити проактивнији, да идемо по свету, да конгресе уговарамо годинама унапред. Потребан је стратешки партнер, а ако га не нађемо радићемо сами, реконструисаћемо Центар "Сава" сами", најавио је Мали.

Указао је на то да је на протеклој Скупштини града усвојен сет финансијских мера за стабилизацију Центар "Сава", али да то није решење, па ће се даље пробати пронаћи партнер.

Очекује се 20 одсто више туриста и прихода

Током зимског периода, градоначелник очекује најмање 20 одсто више туриста и прихода и истиче да је важно улагати у промоцију града.

"Много смо инвестирали новца у 'Београдску зиму' која је кренула, а видим по реакцијама људи који продају божићне и новогодишње производе да су изузетно задовољни продајом, а хотелијери су презадовољни јер резервације за Нову годину никада нису биле веће", казао је Мали.

Истакао је да градске власти с правом очекују да се резултат рада у организацији адекватних понуда исплати.

Према његовим речима, битно је улагати новац у промоцију града, како би људи који живе од туризма зарадили, а грађани могли да се проведу на прави начин за празнике.

Резултати ће се, каже, видети када се заврши Београдска зима, а то је крај јануара.

На то што се поједини грађани жале да су недавно лоше изведени радови на улицама у Београду, Мали напомиње да се дешава да, рецимо, дође до пуцања асфалта и да зато постоје гарантни рокови.

"Након свих радова постоји гарантни рок и извођач је дужан да недостатке исправи о свом трошку. Важно је да су се радови завршили на време и улице отворене за саобраћај, као и да је он функционалнији и сигурнији", поручио је Мали.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи