Уз јапанску помоћ ТЕНТ ће дисати чистим плућима

У обреновачком "ТЕНТ-у А" почеле су припреме за изградњу постројења за пречишћавање димних гасова. Пројекат ради ЕПС уз подршку Јапанске агенције за међународну сарадњу. Иначе, Србија има рок да до 2023. године рад термоелектрана усклади са еколошким захтевима Европске уније, у противном ће морати да затвори неке блокове. За то ће требати 900 милиона евра.

У постројење за пречишћавање димних гасова биће уложено више од 167 милиона евра и обухватиће сва четири термо-блока у "ТЕНТ-у А", која струју производе из колубарског лигнита. Јапански инвеститор "Мицубиши Хитачи" треба да га заврши за три и по године, а изградња ће упослити 1.600 људи.  

Пројекат реализује наш конзорцијум у коме је и српска компанија "Јединство". Удео домаћих компанија у том послу већи је од 50 посто, тако да ће допринети развоју локалне привреде, каже Хидето Кавата из "Мицубиши Хитачи пауер система". 

Постројење ће смањити емисију штетних гасова из термоелектрана чак десет пута и допринеће енергетској безбедности земље.  

"Ми у Термоелектрани "Никола Тесла А", где отпочињемо пројекат одсумпоравања, производимо годишње око 10.000 гигват-часова електричне енергије, а то је отприлике 30 процената наше укупне производње. Ми са пројектом одсумпоравања штитимо и чувамо трећину наше производње електричне енергије", каже министар енергетике Александар Антић. 

Милорад Грчић, в. д. генералног директора ЕПС-а, каже да се са тим приближавамо прописима Европске уније.

"Иначе, да подсетим да којим случајем не радимо ово одсупоравање у ТЕНТ-у А, у Обреновцу 2023. године не бисмо гасили "ТЕНТ А", али бисмо морали смањити производњу на једну петину годишње у односу на садашњу", каже Грчић.

Из постројења за пречишћавање димних гасова, добијаће се и гипс као пратећи производ. Користиће га у грађевинарству, а помешан са пепелом из термоелектрана и за изградњу путева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара