Шарчевић: Финансирање науке један од приоритета

Министар просвете, науке и технолошког развој Младен Шарчевић посетио је Институт за физику у Београду, где је најавио оснивање Националног фонда за науку са значајним средствима, као и нови Закон о научноистраживачкој делатности који ће увести и комбиновано финансирање науке.

"Први међу нашим приоритетима је финансирање науке", рекао је током посете Шарчевић и додао да је импресиониран Институтом за физику.

Он се посебно осврнуо на околност да се у последње четири године на Институту спроводи 96 међународних пројеката што омогућује истраживачима додатна средства финансирања и прилике за унапређење истраживачког рада, саопштило је ресорно министарство.

Током посете Институту, Шарчевић је најавио почетак сарадње наших научноистраживачких институција са научницима из Јужне Кореје и Швајцарске, што је договорено на државном нивоу током претходног месеца.

"Ми смо институција која је зауставила одлив мозгова", рекао је Александар Богојевић, директор Института за физику током представљања достигнућа и активности које се тамо спроводе, посебно указујући на околност да се данас више истраживача враћа него што одлази у иностранство.

Он је пре тога представио кратак преглед историјата те институције која се од оснивања 1961. године развила у водећу националну установу како за фундаментална истраживања, тако и за иновативне технологије.

Министар Шарчевић и државни секретар надлежан за науку Владимир Поповић су током посете обишли неке од 25 лабораторија Института међу којима је Центар за изучавање комплексних система где су видели Парадокс, најмоћнији суперкомпјутер у овом делу Европе.

Након тога, посетили су и Иновациони центар Института за физику.

"Мој најјачи утисак са Института је тимски рад", рекао је министар Шарчевић, најављујући да ће Министарство на чијем је челу ојачати сарадњу са Институтом у будућности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи