Вучић: Људи су богатство ове земље

Председник Србије Александар Вучић сусрео се са представницима Националне организације особа са инвалидитетом, поводом њиховог дана, уз поруку да су људи које стварамо богатство наше земље, укључујући и особе са инвалидитетом, који су, попут параолимпијаца, учинили много на подизању угледа Србије у свету.

Александар Вучић је, на обележавању Међународног дана особа са инвалидитетом и десет година Националне организације, указао да Швајцарска и Аустрија немају море, на пример, али да су међу најбогатијим земљама, јер имају људе који су марљиви и по томе се разликују од других.

"Неко има нафту, али је после 50 година више нема. Људи које стварамо су богатство", подвукао је председник Србије.

Вучић је навео да је данас имао сусрет са замеником шефа јужнокорејске дипломатије, земље која је била "окована" сукобима и ратовима, али је спровела две тешке реформе и постала држава са најснажнијим економским бумом.

Подсетио се и догађаја када су му, како је рекао, представници скандинавских земаља честитали, а да он није знао о чему је реч, док нису рекли да честитају на успеху параолимпијаца.

"Они знају поименично људе који су освајали медаље", објаснио је Вучић и додао да је разумео тада колико су параолимпицији подигли углед наше земље.

"Ви сте својим радом подигли углед Србије, направили нешто што нико други није умео да направи", рекао је Вучић и нашалио се да, иако је добар шахиста и да многе побеђује, против шаховског тима слепих и слабовидих не би смео да игра "ни на десетој табли".

Подвукао је да су награде за параолимпијце изједначене са наградама за олимпијце и да смо једна од ретких земаља која је то учинила.

"Ми тиме хоћемо да покажемо да не правимо разлику", поручио је Вучић и нагласио да ће буџети за подршку особама са инвалидитетом из године у годину бити све већи.

Указао је да је пуно разговарао и разговара са особама са инвалидитетом и њиховим представницима, те навео Милана Стошића из Удружења слепих и слабовидих, за кога је рекао да је "озбиљан преговарач" и да би могао и да га замени у неким приликама и преговорима.

Испричао је анегдоту када му је Стошић рекао да њима ништа не треба осим неких ситница, а онда је, каже, набрајао "те ситнице" следећих сат и по, те су многе од њих морале одмах да се решавају.

"Хоћу да вас замолим да нас терате да се боримо снажније и јаче за сваког грађанина наше земље – за сваког од вас", рекао је Вучић и захвалио свима на данашњем учешћу, особама са инвалидитетом на успесима на спортском плану, затим на плану културе, уметности, раду...

Са министром Зораном Ђорђевићем се нашалио да му је говор, на отварању свечаности, био "полупредизборни" и да то више не ради.

"Тражите што више и ми ћемо више да вам пружимо", поручио је председник Србије.

Вучић је након обраћања обишао изложбу слика, рукотворина и украсних предмета које су израдиле особе са инвалидитетом, а као изненађење Инклузивни хор ИСОН из Новог Сада, који је претходно певао химну Србије, извео је за председника нумеру "Играле се делије".

Вучић је затим одиграо партију шаха са Сретком Аврамом из Националног спортског савеза слепих и слабовидих.

Аврам је ФИДЕ мајстор и селектор шаховске репрезентације Србије.

Вучић је на крају партије свом противнику поклонио визиткарту, која је први пут написана Брајевом азбуком.

Председник је захвалио и на портрету који је добио на поклон од Дејане Бачко (1994) из Новог Сада, која нема руке и цртала га је ногама.

"Видео сам портрет и схватио да не бих могао да насликам нешто на начин на који је то Дејана урадила и да вежбам 20 година", објаснио је Вучић.

Истакао је да човек када хоће може све.

Дејана Бачко је шампионка Србије, вицешампионка Европе и света у паратаеквонду и студенткиња Академије уметности у Новом Саду.

"Питао сам Дејану колико би јој мене, који сам дупло тежи од ње, требало секинди да нокаутира у рингу. Није хтела да се изјасни, али између две до четири секунде. Толико бих издржао", навео је Вучић.

Дејана Бачко каже да и особе са инвалидитетом могу доприносити заједници, упркос препрекама на које наилазе у свакодневном животу.

"Управо те препреке нас могу натерати да дубље размислимо о смислу живота и о свим неискоришћеним могућностима. Неретко особе с инвалидитетом у себи проналазе снагу, таленте које неки други људи запостављају", навела је Бачкова.

"Када је наш рад примећен добијамо додатну мотивацију. Држава је препознала мој таленат и осећам да је поносна на мене. Хвала председнику Вучићу и ресорном министру што препознају важност активизма особа са инвалидитетом и што сви живимо једнако без обзира на разлике", додала је Бачкова. 

"Особе са инвалидитетом неједнакости претварају у шансе и борбу за боље сутра"

Особама са инвалидитетом припада све што и нама, они живе у Србији, а не у паралелном свету, поручила је повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић.

Навела је да препреке код особа са инвалидитетом почињу са образовањем, а настављају се у области рада и запошљавања.

"Недостаје ефикаснија подршка за самосталан живот, што обично води у изолацију и институционализацију. Приступ јавним објектима и јавним површинама и даље је отежан, политичка заступљеност је занемарљива, а посебно је тежак положај жена с инвалидитетом, јер су оне често изложене вишеструкој дискриминацији", навела је Јанковићева.

Навела је да је погрешно схватање да инвалидитет подразумева негативан став, као и да се током свог рада уверила да особе са инвалидитетом неједнакости претварају у шансе и борбу за боље сутра.

Како је приметила, последњих година је доста тога је урађено на том плану.

"Омогућена је употреба печата са личним подацима, ослобађање од трошкова јавног бележника, повећање броја судских преводилаца на знаковни језик, ангажовање личних пратилаца ускоро у пуном капацитету. Још је пуно посла испред нас", рекла је Јанковићева.

Како каже, већина препрека налази се у главама људи који из предрасуда и страха прво виде инвалидитет, па особу.

"Њима није потребно сажаљење, већ интеграција у друштво које има једнаке могућности за све", закључила је Јанковић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић каже да је један од најважнијих стратешких циљева унапређење положаја и заштита права особа са инвалидитетом.

"Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања као један од најважнијих стратешких циљева има унапређење положаја и заштиту права особа са инвалидитетом кроз афирмацију развоја инвалидске заштите у оквиру модерне плуралне социјалне политике", указао је Ђорђевић.

Не смемо допустити да пројекти који се тичу помоћи особа са инвалидитетом буду злоупотребљени, рекао је министар и додао да је то, нажалост, био чест случај у прошлости.

"Та пракса мора остати део прошлости, једног неславног времена у коме су доношена политичка решења вођена личним интересима које су спроводили недобронамерни људи", рекао је Ђорђевић.

Председник Националне организације особа са инвалидитетом и Савеза слепих Србије Милан Стошић подсетио је да се, осим међународног Дана особа са инвалидитетом, обележава и десет година од конституисања Националне организације особа са инвалидитетом, те констатовао да "никада на овакав начин није обележен овај дан, захваљујући председнику Вучићу, за кога мислим да је најуспешнији председник у историји српске државности".

Сматра и да је Србија својим прописима допринела да особе са инвалидитетом имају најбољи степен заштите у односу на земље из окружења.

"Сада имамо још два захтева, да се примењују донети прописи и да се донесе посебан закон којим би се регулисао статус особа са инвалидитетом. Ми свуда ван Србије поносно говоримо о олакшицама које имамо, помоћи коју примамо. Бити инвалид у Србији није тако тешко јер осећамо солидарност државе и Министарства", закључио је Стошић.

Број коментара 25

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво