Деца миграната уче са вршњацима

У Србији је тренутно око 4.000 миграната смештено у више Прихватних центара. Деца школског узраста од половине септембра иду у школе, заједно са вршњацима из градова у којима бораве.

Стотину деце из три прихватна центра, иде у школе у Врању, Бујановцу и Прешеву, уклопила су се у наставу, уче и српски језик. У свим центрима постоје посебне просторије за најмлађе, играонице, добро опремљене играчкама, а када се врате из школе имају и поподневну наставу, односно раде домаће задатке. Викенд је резервисан за игру и спорт.

Деца-мигранти наводе да су се добро снашла у новој средини да су добро прихваћена од стране другара како у школи тако и ван ње.

Биоскоп, односно салу за пројекције имају у кругу Прихватног центра, а и столарске радионице, кројачнице, играонице, трпезарију. Постављени су и пластеници, отвориће и механичарску радионицу.

Један од миграната наводи да је у прихватном центру девет месеци и да у њему има доста активности.

"Помажем деци да ураде домаће задатке, предајем енглески и немачки, доста је заинтересованих за немачки језик, ја сам и фитнес инструктор, укључујем се у разне активности, јер ако ништа не радим могу да се разболим", наводи мигрант.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво