Више инспекција, мање рада на црно

Откако инспектори куцају на врата и оних који раде на црно, пријављених радника је више. Истовремено, мање је оних који гасе пословање, или због нелојалне конкуренције прелазе у сиву зону. То су први ефекти реформе инспекцијског система коју је покренуо Закон о обједињеном инспекцијском надзору. Проблем су и даље мањак инспектора и лоша опрема, те предстоји детаљна анализа инспекцијске службе.

За 18 месеци колико се примењује Закон о обједињеном инспекцијском надзору у око 640 хиљада контрола откривено је готово 10 хиљада привредника који нелегално послују. С друге стране, готово за десет одсто више је оних који су легализовали посао. То са собом носи мањи број радника на црно.

"Када говоримо о овој години, можемо рећи да је констатовано негде око 17 хиљада нерегистрованих радника, од којих је након контрола, пријавило се 16.300, што је негде око 90 одсто успешности, и то су врло конкретни резултати обједињеног инспекцијског надзора и контроле", каже Зоран Касаловић, државни секретар у Министарству за државну управу и локалну самоуправу.

Са просечних 12, инспекцијска контрола сада траје око четири сата. Привредницима се допала саветодавна улога инспекције којој није циљ да затвори фирму већ да укаже на неправилности пословања.

"Дефинишемо корективне мере којих морамо да се придржавамо и ако их исправимо у договореном року немамо никакве санкције", каже Обрад Поповић, привредник.

Инспектор у Србији у просеку има 55 година. Вози се у ауту старом четврт века. Један инспектор на 1.200 становника, три пута мање него у Европи, недовљно је за комплетну реформу, упозоравају начелници округа.

"Контролишу две или више области што је заиста недопустиво, број инспектора на локалном ниво што се тиче Србије је 3000 хиљаде што је заиста мало за ефикасан и функционалан рад. Постоје области на локалном нивоу које су апсолутно непокривене у контроли инспекцијских службих", каже Данијела Лончар, начелница Јужнобанатског округа.

Тога су свесни у Влади Србије. Док трагају за решењем, план је да се постојећи капацитети троше на они за које је очигледно да нелегално послују.

"Цео нишки округ који има велики клинички центар, контролише само један инспектор. Ми ћемо урадити детаљну анализу и сачинити предлог модела, континуираног попуњавања, и попуњавања инспекторима и опремања инспектора у материјалном смислу", каже Касаловић.

Инспекције су боље организоване, али потребне су обуке, кажу у Наледу, да би инспектори умели да пишу прекршајне пријаве које ће добити прави судски епилог.

"Имамо случајеве да се изриче велики број опомена, уместо казни, велики број пријава инспектора застарева, неуједначена је пракса судија широм Србије у изрицању пресуда, тако да ту потребне су обуке и за судије, дакле ту морамо исто да радимо на обукама, и то смо покренули сада један пројекат увођења споразума о признању кривице", каже из Наледа.

Сабирање постинутог реформама инспекцијског система, очекује се тек кад заживи такозвани Е, инспектор, тј. повезивање интернетом свих 40 инспекција, на чему се ради. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво