Више новца за лечење ретких болести

Једино теже од болести, сматрају родитељи деце оболеле од ретких болести, јесте сазнање да лек постоји али да вам је недоступан. Судећи по буџету за здравство у 2018. таквих примера требало би да буде мање. Опредељено је више новца за ретке болести, али и нову опрему и инфраструктуру.

У дому породице Џиновић из Лознице јелка је већ окићена, али за сада испод ње, још нема поклона. Двогодишњи Вукан нада се аутићима и трансформерсима, а његови родитељи, и породице још дванаесторо пацијената који имају "Моркио синдром" односно мукуполисахаридозу тип IV, да ће добити неопходну терапију.

Иван Џиновић, Вуканов тата каже да је у питању проблем са растом, ограничени су покрети вратом, дете не може да скаче и трчи. 

"Уколико не добије терапију више је него извесно да ће завршити у инвалидским колицима, а имаће и друге проблеме са срцем, јетром, плућима. Сазнање да нам је дете болесно је најгора вест за родитеља, али још теже пада када знате да постоји лек али да држава не може да помогне", каже Иван Џиновић.

Од 2012. сваке године у буџету је више новца за ретке болести. И милијарду и по динара планираних за следећу није довољно за све.

"Потрудићемо се да што више помогнемо свима којима можемо, постоје разни предлози, када би се одвојио један динар од паклице цигарета, један динар од пива могли бисмо да решимо преко 90 посто потреба за набављање тих лекова на годишњем нивоу", каже министар здравља Златибор Лончар.

Док ова идеја не добије потребну подршку, чека се и усвајање предлога буџета за наредну годину. Министарство здравља добија чак пет милијарди и 785 милиона више него прошле године, док Републичком фонду за здравствено осигурање иде повећање од 8,9 одсто.

Министар Лончар је рекао да ће бити нових запошљавања, како каже, за младе и талентоване људе.

"Обезбедили смо средства да можемо да их запослимо, оно што смо обећали - зановићемо опрему, имамо дотрајалу опрему и радићемо на инфраструктури у здравству, да побољшамо услолове рада, то је само једна део, набавићемо и нове лекове", рекао је Лончар.

Први пут у буџету је предвиђен новац и за промоцију трансплантације, и за трансплантационе тимове.

У дану када је у свету пре 50 година урађена и прва трансплантација срца, и информација да је у Србији од почетка године пресађено седам срца, највише од увођења тог програма 2013. године, и да су укупно урађене 83 трансплантације.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи