Нове успешне трансплантације у Нишу

На Клиници за Кардиохириргију у Нишу синоћ су успешно урађене две трансплантације бубрега са пацијента који је доживео мождану смрт. То је још једна у низу успешних хируршких интервенција које лекари те клинике у Нишу обављају у модерно опремљеној клиници, на којој је недавно урађена 200. операција на отвореном срцу.

Новица Илић из Сврљига и Драган Крстић из Ниша успешно се опорављају на нишкој кардиохириргији после операције на отвореном срцу. Нису морали због интервенције у Београд, јер нишки кардиохирурзи сада сами, без помоћи колега из Београда, раде и најсложеније операције на срцу.

"Стварно сам био одушевљен када ми је конзилијум одобрио и било ми заказано овде у Нишу. Нисам могао да верујем", каже Драган.

Новица каже да му је много боље него да је отишао у Београд јер свакодневно може да виђа чланове своје породице.

"Ово дугујемо, пре свега, једној изванредној идеји Министарства здравља, КЦ Ниш и наших колега са Института за крдиоваскуларне болести Дедиње и КЦ Србије који су на организован, колегијалан и изванредан начин успели да своје знање пренесу нашој екипи и да наша екипа заиста потпуно самостално ради операције", истакао је директор Клинике за кардиохирургију у Нишу доц. др Драган Милић.

Савремени услови рада овде су предност за запослене, углавном младе људе који, иако су медицински кадар, нису желели да иду из Србије.

Клиника за кардиохириругију у Нишу отворена је 2014. године. За три године ту је оперисано око 800 пацијената. Овај објекат осим модерно опремљених сала има и блок за трансплантиране пацијенте.

Одличне услове за опоравак имају сви они који се са југа Србије лече овде јер је Клиника рађена по угледу на најпознатије медицинске центре у Америци и Европи

"Показали смо да пројекти у Нишу могу да се реализују и то за кратко време. Тако ћемо и сада, после четири године, врло брзо отворити нови клинички центар. Кардиохириргија и наш први Ургентни центар били су уводна прича у реализацију великог пројекта за цео југ Србије", рекао је директор КЦ Ниш проф. др Зоран Радовановић.

Годишње нишкој кардиохирургији оперише се око 1.000 пацијената са југа Србије, па листа чекања за интервенције на срцу готово и да не постоји.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 15. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара