Српски мировњаци упућени у Либан

У мировну мисију у Либан упућено је 175 припадника Војске Србије. Реч је углавном о припадницима пешадијске чете, али и штабним официрима из Ниша, Прокупља, Куршумлије и Зајечара.

У нишкој касарни "Књаз Михаило" организован је свечани испраћај мировњака пешадијске чете и вода за заштиту снага Треће бригаде Копнене војске, штабних официра и чланова елемента за националну подршку у Мултинационалну мисију УНИФИЛ у Либану.

Свечаности су присуствовали министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, командант Треће бригаде пуковник Предраг Грбић, представници Министарства одбране и Војске Србије, локалне самоуправе, верских заједница, као и породице и пријатељи мировњака.

У свом обраћању пред свечаним стројем, министар Вулин је истакао да данас поздрављамо одлазак оних који ће славу српске заставе и српске државе проносити далеко.

Вулин је истакао да "поздрављамо одлазак поносни што можемо да пошаљемо такве људе, тако опремљене и обучене, спремне да раде за добробит сваког људског бића коме је помоћ потребна.

"Далеко идете, у земљу растрзану ратовима и сукобима, мржњама. Идете далеко да ублажите људску патњу, муку, бол. Идете далеко да понесете нашу заставу и да је тамо далеко нека деца запамте као знак мира, сигурности и безбедности, као знак доброте коју ће запамтити са вашег рукава. Када сте им прошли прстима кроз косу, када сте помогли њиховим родитељима, када сте неком детету вратили поверење у људски род", поручио је Вулин мировњацима.

Вулин је рекао да ћемо своје мировњаке чекати, с њиховим породицама.

"Ми ћемо вас чекати и мислићемо на вас, сигурни да тамо где сте, чувате своју Србију, зато вам желим да будете здрави, да будете храбри, баш такви какви јесте и да нам се вратите а када се вратите да нам причате како сте пронели славу Србије, колико људских бића је постало свесно да тамо далеко постоји један народ и једна земља у којој су слобода и доброта вредности изнад свега", рекао је Вулин.

Навео је да наши војници у овом тренутку учествују у 10 мировних мисија, од којих су шест под окриљем УН.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић истакао је да припадници Војске Србије посебну пажњу посвећују квалитету реализације задатака у свим повереним мисијама.

"Опште је познато, где год су припадници Војске изашли ван касарне, ради помоћи становништву угроженом елементарним и другим непогодама, или због уређења путева, комуникација, увек су квалитетно извршавали задатке. То се посебно односи на квалитет извршавања задатака у другој мисији ВС, у мировним операцијама, а то је посебно важно зато што је реч о међународном окружењу, о раду с припадницима других оружаних снага.", рекао је Диковић.

Истакао је да је изузетно задовољан начином на који наши официри, подофицири и војници приступају реализацији задатака.

Укупно 130 припадника пешадијске чете биће ангажовано на очувању мира у региону Блиског Истока и у Либану, у саставу шпанског контигента, док ће вод за заштиту снага који чине 33 припадника, бити у саставу италијанског контигента у Сектору Запад.

У мисију је испраћено и седам штабних официра и пет припадника елемента за националну подршку, који ће обављати одговорне дужности у Сектору Исток.

На данашњој свечаности, министар одбране уручио је државну заставу командирима пешадијске чете и вода за заштиту снага, који су у име колега обећали да ће све поверене задатке у мисији обављати часно и професионално, у складу са мандатом и задацима мисије.

"Донете одлуке које ће побољшати материјални положај војске"

Вулин је током свечаности истакао да је Војска Србије "понос нашег народа и наше земље, најпоштованија и највољенија институција".

"Зато хоћу још једном да захвалим врховном команданту Војске Србије господину Александру Вучићу на личном доприносу и на томе што не прође дан а да се не увери каква је готовост наше војске, какви су проблеми и како може да се помогне", каже Вулин.

Након састанка у Генералштабу где су, каже, он и начелник Генералштаба генерал Диковић реферисали о стању Војске, донете су одлуке које ће побољшати и материјални положај војске и борбену готовост.

"Желим да се захвалим за награду од 10.000 динара коју ће добити сваки припадник безбедносног сектора у овој земљи, али исто тако и због отпочињања пројекта масовне стамбене изградње за све припаднике безбедносног сектора, због јачања наше војске и због отвореног конкурса за стални пријем припадника наше војске", рекао је Вулин.

Омогућене су, додаје, и важне ствари као што је војно образовање, средњи ниво, али и поновно увођење морала у Војсци, "не зато што га није било, увек га је било и увек ће га бити, већ зато што треба да постоји у формацијском смислу.

"У неким ранијим временима кад смо се стидели себе, онда смо га укидали. Захваљујући другачијој политици, захваљујући личном ангажовању врховног команданта Војске Србије, не да се нико не стиди, него смо поносни на сваког припадника војске, и оне који су били у Војсци Србије и који су сада, као и на ову децу која се тек спремају да то постану", каже министар одбране.

Говорећи о најави председника Вучића о помоћи Албанији која је угрожена елементарним непогодама, министар одбране је изјавио да је Војска спремна да такву помоћ пружи.

"Знате да није први пут да држава Србија нуди помоћ својим суседима у
тренуцима невоље. Ми смо добре комшије и људи који су у стању да помогну и ми свакако хоћемо да помогнемо", истиче Вулин.

Председник Вучић, додаје Вулин, дневно прати стање ВС и одлично зна какви су капацитети, чиме Војска располаже и "зато све што је рекао одмах може бити спроведено".

"Војска Србије је спремна да испуни свако наређење врховног команданта", истакао је министар Вулин.

Генерал Диковић је, говорећи о прекјучерашњем састанку с председником Србије и министром одбране, истакао да је дефинитивно дефинисано све оно што је потребно за Војску Србије.

"Посебно је важно да је председник Републике Србије све наше предлоге прихватио и још додао неколико, издао и неколико задатака у смислу јачања способности наше Војске. За припаднике Војске Србије и снаге безбедности иду далеко бољи дани али они доносе и више обавеза. Да све оно што треба још квалитетније и брже испунимо", рекао је начелник Генералштаба.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво