Шабац, грађани на референдуму бирају пројекте

На шта ће се потрошити новац од пореза на имовину одлучивали су житељи 24 села на подручју Шапца који су тај порез и платили. Дванаест хиљада грађана на референдуму је добило прилику да каже како желе да се потроше паре које су скупштинском одлуком враћене у места у којима су и прикупљене.

Изградња путева, реконструкција Дома културе, копање бунара за наводњавање, куповина ваге за мерење, само су неки од предлога за боље услове живота у шабачким селима.

Највише новца, око два милиона и 700 хиљада динара, на рачуну имају мештани Табановића. На гласачком листићу у њиховом селу је седам предлога.

Председник МЗ Табановић Милан Ивановић каже да је једна од великих инвестиција изградња цркве, с обзиром, како напомиње, то једино село у Мачви које нема цркву.

Становници Јевремовца желе боље услове за лечење. Стара амбуланта одавно је мала за све пацијенте и њихове здравствене картоне.

Милан Васић, председник МЗ Јевремовац наводи да је та месна заједница има само један предлог - изградњу амбуланте.

Поред Савета Месне заједнице, пројекте су могли да предлажу само грађани који редовно плаћају порез на имовину.

Председница комисије за изјашњавање грађана Јелена Топаловић Петровић каже да се грађани изјашњавају једноставним заокруживањем испред редног броја предлога, са тим да укупан износ средстава не прелази онај којим месна заједница располаже.

На рачунима 24 села има око 35 милиона динара. Изабрани пројекти требало би да буду реализовани следећег пролећа.

Од када је донета одлука да се новац врати у сеоске месне заједнице, од пореза на имовину прикупљено је око 100 милиона динара, три пута више него претходних година.

"Најбоља градска управа је самоуправа. Ми у Шапцу верујемо да када грађани слободно одлучују, доносе најбоље одлуке, зато смо и осмислили непосредно изјашњавање, као поступак у коме ће грађани рећи шта је за њих најважније", напомиње градоначелник Шапца Небојша Зеленовић.

Следеће године, непосредно изјашњавање ће бити организовано у свих 60 градских и сеоских месних заједница. Скупштина града Шапца, усвојила је и предлог одлуке да се од почетка 2018. године порез на имовну смањи за два одсто.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи