За популациону политику следеће године 600 милиона динара

Да би се зауставио пад становништва потребно је да се ради на јачању партнерске подршке, али и да се сарађује са послодавцима како би имали више разумевања за усклађивање родитељства и рада, каже министарка Славица Ђукић Дејановић задужена за популациону политику. Држава ће за популациону политику следеће године издвојити четири пута више новца него ове године.

Ако се остваре статистичке прогнозе које објављује ЦИА, до 2050. године у Србији ће живети чак 33,2 одсто људи мање него данас. То би могло да значи да ће нестати читав један град и то величине Београда. У бројкама, то би значило да ће нас бити мање од 5,5 милиона.

Министарка Славица Ђукић Дејановић задужена за популациону политику наводи да је Републички завод за статистику проценио да ће грађана Србије 2041. бити од 6,5, до 6,9 милиона и истиче да се чини све да се заустави тај пад.

Гостујући у Дневнику РТС-а, Ђукић Дејановићева је рекла да је највећи пад забележен 2016. у односу на 2015. годину.

"Задовољни смо ако је тај пад што мањи. Ми смо старо становништво и смртност је велика, па однос рођених и умрлих не може бити повољан, али циљ је био да не буде драстичног пада и надамо се да ће се то догодити", рекла је министарка.

Мере се спроводе и на нивоу државе и на локалу: У 15 општина су дата бесповратна средства, мобилисане су приватне и јавне институције здравља и образовања у локалним срединама, вршена је едукација, инвестирано је и у финансијску подршку породици.

Ђукић Дејановићева је навела да се и у земљама у којима нема таквог пада ради на популационој политици.

Не могу се, истиче, у потпуности зауставити миграције.

"Ако мање људи оде јер су бољи економски услови, а на томе ради читава држава, има великих шанси да постанемо атрактивни за инвеститоре, па да радна миграција буде мања, да дијаспора не буде већа сваке године. На свему томе се ради интегрисано. Међутим, није важна само финансијска подршка, већ и постојање свести да треба да нас буде више, да жену која доноси одлуку мотивишемо олакшицама", рекла је министарка.

Не може се, каже, очекивати од жене да се одрекне своје каријере.

"Жена жели да професионално напредује, не можемо очекивати да се одрекне каријере због рађања. Мора да има бенефите и мислим да се праве добри кораци попут Закона о финансијској подршци породици и неких законодавних решења која већ имамо – наша жена је годину дана на породиљском одсуству које може користити и отац. Морамо радити на јачању партнерске подршке и са послодавцима много више да радимо да имају разумевања за усклађивање родитељства и рада", објаснила је Ђукић Дејановићева.

Наредне године ће много већа средства бити издвојена за популациону политику.

"Ове године смо имали 130 милиона динара, а 2018. ћемо имати 600 милиона, што је велико повећање. Имамо програме и за национални ниво, али и, пре свега, за локалне активности. Свака јединица локалне самоуправе мора имати пресликану ситуацију државе да бисмо нешто урадили", истакла је министарка.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво