Карцином бутне кости успешно оперисан на институту "Бањица"

На Институту за ортопедско-хируршке болести "Бањица", годишње се прегледа око 110 хиљада и оперише више од 10 хиљада пацијената. У тој установи, и даље јединој на Балкану, не оперишу се и тумори коштано-зглобног система, поједине интервенције на кичми. Недавно је успешно оперисан тумор бутне кости, који је последњих деценија у свету у порасту, а у Србији, срећом, много мање.

Карцином бутне кости обухвата сву популацију, а највише погађа млађу. Шездесетогодишњем Јовану Адамовићу су пре петнаестак година, у другој здравственој установи дијагностиковали карцином бутне кости. Урађене су две операције, уграђен вештачки кук, а због поновних здравствених проблема недавно и на "Бањици".

"Данас, ево, ја идем сасвим нормално возим ауто, нормално живим живот, нормално живим са својом породицом", каже Адамовић.

То је класична ортопедска операција.

Зоран Башчаревић, хирург и директор "Бањице", наводи да уградња тоталног фемура подразумева одстрањивање целе бутне кости, уградњу вештачког кука и вештачког колена.

Затим, како додаје, уградња обухвата постављање вештачке бутне кости, која је као имплантат састављена на инструментарском столу, повезивање са коленом, повезивање са куком, враћање свих мишића на своје место, а затим ход.

Ортопедски хирург "Бањице" Немања Славковић објашњава да се ради се о пацијентима који имају малигне или бенигне болести екстензивније површине, о пацијентима који већ имају уграђен вештачки зглоб, кука или колена или оба вештачка зглоба, који су више пута оперисани.

Такође, ради се и о пацијентима код којих је, најчешће због значајног трауматизма, дошло до значајног губитка коштане масе бутне кости.

Операција траје око пет сати. Веома је скупа.

Стручњаци истичу да ће се за 20 година суочити са три пута више пацијената са уградњом вештачког кука.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара