У Финску по рецепт за креативно предузетништво

Да је добра идеја злата вредна, доказују бројне компаније и појединци који су, захваљујући својој креативности, дошли до огромног богатства. Многе мултинационалне корпорације су се развиле управо из иновативних идеја и то уз веома ниска почетна улагања. У славу креативног предузетништва у Хелсинкију је одржана највећа старт-ап конференција "Слаш" која је окупила више од 127.000 најбољих младих иноватора. Међу њима, били су и победници локалног такмичења из Србије.

Уз шармантну младалачку поруку да ништа нормално није променило ниједну ствар на свету – овогодишњи фестивал иновативног предузетништва отворио је врата смелим и предузимљивим светским иноваторима. 

На више од две хиљаде квадрата – предавања, презентације и разговори с једне стране оних који нуде идеју и других, спремних да је финансирају и подрже – све са циљем да се свет учини модернијим и лепшим за све нас. Међу креативцима из Европе, Америке и Азије и наши из Србије. 

"Жири из Хесинкија је одлучио да не пошаље само једног, већ сва три тима јер је сматрао да су идеје одличне", каже Наталија Сандић из Фонда за иновациону делатност.

Никола је са својим тимом осмислио компјутерску игрицу "Потрага за благом" која помаже деци са поремећајем пажње.

"Деца би дошла у парк, отворила би се мапа на тој игрици, и онда би видели неколико тачака на мапи где би било то благо, а морали би до тамо да ходају и трче, што би поспешивало њихову физичку активност. Кад дођу до њих, морали би да играју игрице које су препоручене од психолога", објаснио је Никола Бранковић из тима "Мајнди".

"Урбиго тим" осмислио је паметну вертикалну башту у којој биљке негујете уз помоћ апликације на мобилном телефону.

"Гајење органске локалне хране је један покрет који има потенцијал у наредних 10 година, тржиште је процењено на 13 билиона долара само у Америци, тако да мислимо да ћемо заиста добре контакте направити овде и радујемо се томе", каже Ања Чарапић из "Урбиго тима".

Шансе да се од идеје направи добар бизнис, овде су велике.

"Треба рећи да је овде у Скандинавији присуство венчер капитала и стратешких инвеститора огромно. Преко 25 одсто свих инвестиција венчер капитала у Европи долази у Скандинавију, и нашим младим предузетницима овде је прилика да разговарају са људима из целог света из света бизниса и пробају да нађу своју шансу", каже Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој.

Овде губитника нема, напротив, сви су на добитку.

Неки ће овде склопити посао који ће улепшати и олакшати живот хиљадама људи, други опет који нису тако успешни, отићи ће одавде обогаћени знањем и са још већом решеношћу да следеће године дођу поново, са још бољом идејом.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво