Налед: Сива економија на интернету приоритет инспекције

Иван Радак из Националне алијансе за локални економски развој каже за РТС да је угоститељство један од најризичнијих сектора за сиву економију и да су контроле усмерене на сплавове и туристичке центре због неиздавања фискалних рачуна и непријављивања радника.

Иван Радак рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да је сива економија која се обавља на интернету избила на прво место приоритета тржишне инспекције.

"Текстилни производи који се продају преко интернета су проблем за сиву економију као и разне услуге попут уређивања ноктију. Немамо довољно капацитета и потребна нам је адекватна опрема да би то могли да пратимо и да реагујемо", објашњава Радак.

Каже да је лако евидентирати оне који послују преко интернета, а да након тога следе провере.

"Када видите огласе, морате да поверите да ли је послодавац регистрован у АПР-у", напомиње Иван Радак.

Удео сиве економије је око 30 одсто БДП-а, а Радак напомиње да је последња провера рађена 2013. године и да до краја године треба очекивати прелиминарну анализу.

"Очекујемо позитивана помак и циљ нам је да сиву економију смањимо на 26,7 одсто БДП-а. У ЕУ тај проблем такође није искорењен и удео сиве економије у БДП-у је 15 одсто", истиче Радак.

Каже да је у Србији прошле године регистровано 17.000 радника који су радили на црно, а да је њих 15.000 запослено.

"Угоститељство је један од најризичнијих сектора за сиву економију. Контроле су доста усмерене на сплавове, као и на туристичке центре због неиздавања фискалних рачуна и непријављивања радника", каже Радак.

Објашњава да су државне институције најважнија карика у сузбијању сиве економије али да грађани у томе могу да помогну.

"Проблем је недостатак инспектора и опреме и грађани могу да помогну. На држави је да омогући лакше пријављивање оних који не издају рачуне или непријављују раднике. Само 22 одсто људи би пријавило објекат који не изадаје рачун. Пријављивањем сиве економије грађани доприносе себи", закључује Радак.

Борбу против сиве економије подржава око 90 одсто грађана Србије, иако трећина њих не уме да препозна исправан фискални рачун, а 59 одсто плаћање обавља искључиво готовином, чиме поспешује сиву економију, показало је недавно истраживање Националне алијансе за локални економски развој.  

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи