Дечји канцер могуће излечити у више од 75 одсто случајева

У Србији сваког дана једно дете оболи од рака, а сваке седмице једно од њих умре од те болести, речено је на скупу поводом обележавања 25 година од оснивања Удружења родитеља деце оболеле од рака "Звончица".

На скупу Удружења "Звончица" истакнуто је да је, захваљујући напретку медицине, данас дечји канцер у више од 75 одсто случајева могуће излечити.

Обележавању јубилеја рада "Звончице", у Институту за здравствену заштиту мајке и детета Србије "Др Вукан Чупић", присуствовао је и градоначелник Београда Синиша Мали који је рекао да је то удружење током 25 година постојања показало огромну енергију, хуманост и посвећеност.

"На томе вам, у име Града Београда, честитам. Све те врлине показали сте у најтежим тренуцима, онда када су и деца и родитељи пролазили кроз најтеже тренутке у животу", навео је Мали и истакао да је потребно пронаћи системско решење за финансирање "Родитељске куће".

Иначе, Удружење "Звончица" је инвеститор прве "Родитељске куће" у Србији и региону, изграђене при Институту за мајку и дете, чиме је омогућен смештај великог броја деце оболеле од малигних и других ретких болести и њихових родитеља, који живе далеко од Београда, а лече се у Институту за мајку и дете.

Мали је истакао да Град Београд финансијски никада није боље стајао и да је тренутно потребно само пронаћи модел за континуирану помоћ удружењу "Звончица".

"То удружење је основано 1992. године и данас можемо да кажемо да су његови оснивачи прави визионари који су показали огромну жељу и енергију. Најмање што ми, као град и држава, можемо да урадимо јесте да подржимо ово удружење и кроз системски приступ променимо неке ствари како би људи који воде удружење били фокусирани искључиво на свој посао – бригу о деци и подршку родитељима", нагласио је градоначелник.

Подсетивши да је Град Београд након прошлогодишњих новогодишњих празника издвојио извесну количину новца за рад "Звончице", Мали је рекао да ће то учинити и ове године.

Извршна директорка Удружења "Звончица" Ирина Бан је рекла да је, од отварања до данас, у "Родитељској кући" боравило око 450 породица чија су деца пацијенти Службе за трансплантацију коштане сржи и Службе за хематоонкологију Института за мајку и дете.

Такође, додала је, "Звончица" је једино удружење у Србији и у региону са седиштем у болници.

Државни секретар у Министарству здравља Мехо Махмутовић је рекао да то министарство, на челу са министром Златибором Лончаром, задњих неколико година чини заиста крупне кораке да здравствени систем Србије стави на место које му припада – "да будемо лидери у региону, у свим областима".

Присутнима се обратио и директор Института за мајку и дете Радоје Симић који је рекао да је повезаност и испреплетаност активности тог Института и "Звончице" јака и свестрана.

"Једни другима служимо за понос и подстицај да будемо све бољи и успешнији у лечењу најтежих малих болести", навео је Симић.

Наводи да се годишње у Институту постави дијагноза и лечи 55-75 деце са новооткривеном малигном болешћу и додаје да од њих 80 одсто има акутну леукемију.

Скупу су присуствовали представници Министарства здравља, Института за мајку и дете, бројни донатори који све ове године помажу Удружењу, гости из земље и иностранства, као и многобројни родитељи и деца која су излечена од рака.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара