Неприродне међе Србије и БиХ нису поделиле људе

Прибојско село Међуречје сведочи колико је неприродна граница између Србије и БиХ уцртана 1878. године на Берлинском конгресу. Попут Сан Марина, са српском административном управом, оно је на босанскохерцеговачкој територији. У понедељак у Београд стижу чланови Председништва Босне и Херцеговине, а велике су шансе да се на столу нађу и предлози о разграничењу две земље.

Готово све је између Прибоја и Рудог нелогично – али функционише. Граница се прелази четири пута и готово свако суседно село је у другој држави. Изобиље међа, ипак, људе није поделило, већ научило да проблеме решавају заједнички.

"У поправљању моста Општина Рудо нам је дала материјал за шаловање и жељезо, Општина Прибој нам је дала бетон, а радове сам изводио ја. И без сарадње и слагања, живота нема у овоме крају", прича Муаз Дедовић из Међуречја.

Драган Луковић из истог места такође је задовољан сарадњом.

"Фина комуникација, све је то фино. Све је у реду. Помаже се, то је све како треба", каже Луковић.

Прекогранична размена добара решена је на наjједноставнији начин и сви су на добитку.

"Ми Сјеверинци, општина Прибој, дајемо воду у Рудо, а они нама дају струју, тако да се крпимо. Добра размена", истиче Хајрудин Хаџић из Сјеверина.

Сјеверинац Емир Бећовић каже да општине толеришу "неке ствари" ради бољег живота и функционисања и задовољства народа.

"Кад бисмо гледали одозго из Београда шта кажу власти, и из Сарајева, можда не бисмо све ово уживали", сматра Бећовић.

Прибојска и руђанска општина имају заједничке инфраструктурне пројекте и пројекте у туризму, па и у управљању отпадом – одвози га онај коме је ближи.

Отворен је и малогранични прелаз, поједностављен робни транспорт, а заједнички конкуришу и за средства европских развојних фондова.

Заменик председника општине Прибој Саша Василић сматра да је сарадња неопходна.

"Ми морамо да сарађујемо и наравно да сарађујемо. Општина Прибој и Рудо су братске општине и сарађујемо на сваки начин да помогнемо нашим грађанима да не осете ту граничну линију", каже Василић.

Начелник општине Рудо Ратко Рајак каже да се, осим добре воље која је свакодневно видљива, неки односи морају уредити системски на нивоу државе.

Нелогично је, истиче, да "људи који живе у близини границе буду хендикепирани уместо да имају одређене бенефите које им та граница може пружити".

Незапосленост и исељавање су свакодневица за неколико хиљада становника с једне и с друге стране границе – и заједничка брига обе општине. Решава се све што је изводљиво – јер живот не може да чека.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи