Србија плаћа извоз опасног отпада

У Србији има до 100.000 тона опасног отпада на 80 до 90 локација, речено је на 5. Међународном Митеко Форуму посвећенoм циркуларној економији под слоганом "Данас одговорно. Сутра одрживо". Највећи проблем је отпад у пропалим фабрикама кога има још на 80 локација. За сада у земљи нема постројења за третман таквог отпада па се он извози и плаћа се његово уништавање.

Историјски отпад који углавном чине опасне хемикалије уклоњен је са осам локација. Прошле године држава је издвојила око милион евра за уклањање опасних хемикалија из "Зорке" Шабац и "Прве искре" у Баричу, које су претиле да загаде Саву.

"Ми смо за прошлу годину извезли око хиљаду тона опасног отпада, највећи део је отишао у аустријске спаљиваонице, у Швајцарску и Румунију. Укупан буџет за то је пола милиона до милион евра који ми платимо сваке године за те услуге збрињавања као компанија", рекао је Миодраг Митровић из "Митека". 

На местима са којих је уклоњен отпад није урађена ремедијација земљишта тако да су то и даље црне еколошке тачке. До сада су пропали покушаји да се изграде постројења за прераду опасног отпада.

Иван Карић из Министарства животне средине каже да не постоји раположње за третман опасног отпада када говоримо о јавности.

"С друге стране за државу би то било исплативије и боље, данас постоје апсолутно безбедне методе збрињавања опасног отпада за већину ствари. За оно што нисмо у стању вероватно је извоз најбоља опција", рекао је Карић.

Различита су решења за третман опасног отпада, али у већини земаља се прерађује и спаљује и забрањено је његово одлагање на депоније.

"Ми смо у Аустрији још 2004. године увели забрану одлагања отпада на депоније и од тада више није дозвољено одлагање органског и чврстог комуналног отпада што значи да сав тај отпад иде на неку врсту третмана или на спаљивање", каже Петер Ходочек из ФЕАД.

Сваке године у Србији се произведе око девет милиона тона отпада који углавном завршава на депонијама, а рециклира се мање од десет одсто.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво