Изградња нових бункера за зрачне терапије, лекари на усавршавању

Свако од нас познаје или је имао некога ко је боловао од рака. Многи су вероватно и сами суочени са неком малигном болешћу. Годишње у Србији рак се открије код најмање 35.000 људи. Већини оболелих је у лечењу неопходна и терапија зрачењем. Иако у овом тренутку имамо више апарата за зрачење него икада пре, и даље их је недовољно.

Институт за онкологију и радиологију Србије постоји скоро осамдесет година. Због пораста броја оболелих, потребе за изградњом Онкологије 2 већ дуго постоје, а градња је коначно и отпочела.  

Проф. др Радан Џодић, директор Института за онкологију и радиологију Србије, каже да радови одлично иду.

"Дакле, Онкологија 2 ће имати укупно у првој и другој фази четири нова акцелератора, али и простор за пацијенте и за лекаре, са амфитеатром за студенте", каже Џодић.

Док не прораде нови апарати, у овој установи и даље се ради у три смене, до један после поноћи. У овом тренутку на зрачење чека 270 пацијената.

"Ми се трудимо да тај европски стандард и сада испунимо, да пацијент не чека дуже него што је потребно за почетак радиотерапије, да поновим, да нико не закасни, наравно, сви су неспокојни, али морамо имати некакав ред", рекао је Џодић. 

Нови бункери за нове апарате граде се и у Крагујевцу и у Нишу, а упоредо се усавршавају и запошљавају неопходни кадрови – радиолози, физичари, онколози.  

"Што се тиче листе чекања, за пацијенте који су опредељени за амбулантно зрачење је око 20 дана, хоспитални пацијенти чекају око 40 дана, а пацијенти на брахитерапији – десет дана", каже проф. др Предраг Саздановић, директор КЦ Крагујевац. 

Проф. др Зоран Радовановић, директор нишког клиничког центра, каже да у овом тренутку на зрачење чека мање од 150 људи, а нови апарат треба ускоро да стигне.

У последње четири године набављено је 13 терапијских машина. Србија је пре две године купила и гама нож. Нови бункери су за акцелераторе набављени из кредита Светске банке, а сарадња са њима, како сазнаје РТС, наставља се. 

Када стигну нови апарати за зрачење, Србија ће коначно имати европски стандард, један апарат на 250.000 становника.

"Кренули су радови и на сајбер ножу, односно на еџу, до априла и то треба да се заврши, али ту нећемо статити, хоћемо да заменимо и дотрајале скенере и магнетне резонанце, мамографе, све оно што је неопходно да функционишемо нормално", каже министар здравља Златибор Лончар.

Недавно је нови магнет почео да ради у Дечјој клиници у Тиршовој, а две магнетне резонанце имају први пут од када постоје. Нови скенер ускоро почиње да ради и у Болници "Свети Сава".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво