Нова терапија за хепатитис Ц?

Процењује се да је у Србији око 80.000 људи инфицирано вирусом хепатитиса Ц, а државни секретар министарства здравља Мехо Махмутовић очекује да ће следеће године за те пацијенте бити уведена савремена терапија о трошку здравственог фонда.

Махмутовић је нагласио да је хепатитис "Ц" озбиљан јавно-здравствени проблем и да је Министарство здравља формирало специјалну, посебну радну групу у оквиру Републичке стручне комисије, која је израдила национални план за постављање дијагнозе и увођење савремене терапије.

"Њихови закључци се прослеђују Централној комисији РФЗО и очекујемо њихов одговор да ли ће неки од тих лекова ући на позитивну листу следеће године", нагласио је Махмутовић на скупу "Превенција, контрола, дијагностика и лечење вирусног хепатитиса".

Подсетио је да су прошле године, после вишегодишње паузе, на позитивну листу уведена 24 иновативна лека и да се у томе успело јер су направљене велике уштеде у буџету.

Све земље чланице Светске здравствене организације усвојиле су глобалну стратегију о вирусним хепатитисима, као и европски акциони план, који воде ка елиминацији хепатитиса као јавно-здравствене претње до 2030. године.

Управница Института за епидемиологију Медицинског факултета Татјана Пекмезовић каже да је хепатитис Ц јавноздравствени проблем, који је присутан у целом свету.

"Број хроничних инфекција непрекидно расте, повећан је морталитет од ове болести последњих деценија. Свега седам одсто људи почиње да се лечи унутар годину дана од постављања дијагнозе", рекла је Пекмезовићева.

Говорећи о путу преноса инфекције, рекла је да је резервоар инфекције инфициран човек, а болест се преноси контактом са инфицираном крвљу.

"Важно је да популација зна да се хепатитис Ц не преноси уобичајеним социјалним контактима као што су руковање, грљење, љубљење и не преноси се храном и водом", појаснила је Пекмезовићева.

Представница СЗО у Србији Жофија Пустаи нагласила је да су 2015. године вирусни хепатитиси узроковали 1,34 милиона смртних случајева у свету, и да је та инфекција однела више живота него ХИВ.

Пустаи је истакла важност превенције и ране дијагностике и да СЗО промовише брз приступ квалитетној терапији и лечењу.

У свету је до сада регистровано 325 милиона људи који живе са вирусним хепатитисима, од чега је 275 милиона са хепатитисом Б, а 71 милион живи са хепатитисом Ц.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво