Естрадне звезде тврдиле да су вакцине штетне, на коме је сада одговорност за ширење заразе?

Група лекара и родитеља из више градова Србије поднела је прву кривичну пријаву против појединаца због ангажовања у кампањи невакцинисања деце. План је да се провери и одговорност познатих личности које су своје ставове о невакцинисању износили на друштвеним мрежама. Претпоставља се да их је велики број родитеља послушао. Последњих дана, међутим, са ширењем заразе, све је више оних који се ипак опредељују да дете заштите вакцином.

Масовно се отварају ресторани у којима се служи храна без глутена или у којима могу да се једу хроно производи. Многи су постали нетолерантни на лактозу, или вегани. Неки нису хтели да вакцинишу децу, јер поједине естрадне звезде тврде да су вакцине штетне.

Жеља да буду на насловним странама, трка за сензационалистичким насловима и већим тиражом, имитирање онога што је на телевизији, све то неретко има последице немерљивих размера.

"Медијска личност којој је стало до популарности живи од тога да се појави у медијима. Ако каже да треба вакцинисати децу, нико то неће да објави, али ако крене супротно, то је онај класични пример – о човеку који је ујео пса, то одмах иде на насловне стране", каже епидемиолог Зоран Радовановић.

Проф. др Невена Чоловска Херцог, психијатар-психотерапеут, указује да имамо људско право да нам све информације буду доступне, али да је одговорност у избору.

"Tо је одговорност и медија и државе и друштва и породице, који ћемо начин доношења одлука и избора подржати, тако да је веома важно давати пуну информацију", каже др Невена Чоловска Херцог.

Против оних чије су изјаве неодговорне, или због преношења мишљења некомпетентних особа, и давања простора саговорницима који својим ставовима угрожавају здравље других или изазивају панику, за сада, није било много реакција надлежних.

"Када би постојале индиције или докази да неко од лекара ради супротно ставовима за које се школовао и лекарског позива, сигурно би био третиран од стране Етичког одбора или Суда части", исриче директор Лекарске коморе Србије Милан Динић.

Слепо поверење у медијске звезде није српски изум. И светски лекари боре се против штетних последица лако изговорених изјава познатих.

"Тиме се и модна индустрија позабавила, на утицај стручњака, забранивши у појединим земљама да ангажује, односно не желе да ангажују манекенке које имају индекс ухрањености мањи од препорученог за нормалну ухрањеност", подсећа Јелена Гудељ Ракић са Института "Батут".

Ако постоји пропис, он обавезује свакога, подсећају правници. Популарност не искључује одговорност.

"Одговорност мора постојати и можете у те законске рокове увести и оно што се дешавало у протеклим месецима. Наравно, треба поштовати слободу говора, али уколико су последице такве да изазивају панику, уколико штета због таквих активности наступи, са правом можете тражити и судску заштиту, и активности тужилаштва", указује Милан Антонијевић из Комитетa правника за људска права "Јуком".

На питање зашто се више верује друштвеним мрежама, Гуглу, блогерима, активистима, естрадним звездама, да ли смо поводљиви, и зашто нема одговорности за изречено, написано, објављено – много је одговора. Неки одговори, по свему судећи, биће изречени и пред надлежним органима.

Остали аутори: Ана Стаменковић
број коментара 9 Пошаљи коментар
(среда, 29. нов 2017, 11:40) - anonymous [нерегистровани]

Sirenje zaraze

Nisu rekli ko je izazvao infekciju malih boginja. Ona je izazvana, to je sigurno;

(среда, 29. нов 2017, 11:35) - anonymous [нерегистровани]

Naša posla

Lako je Titu bilo da vodi državu
-lmao je kol'ko tol'ko pismen narod. Ovo danas, da bog sačuva

(среда, 29. нов 2017, 11:07) - anonymous [нерегистровани]

Неписменост и необразованост

Решење је, поред примењивања мера законске обавезе вакцинисања и образовање и правилно обеваштевање људи о вакцинама, њиховом пореклу и ефектима, као и великим ризицима по цело друштво евентуалног одбијања ваквинације.

(среда, 29. нов 2017, 11:05) - dan [нерегистровани]

Deca

Ovde je problem jer nije vaša sloboda nego i zdravlje dece, tj., ipak, druge osobe. Ako imate pravo na svoj život na život dece nemate!

(среда, 29. нов 2017, 10:59) - anonymous [нерегистровани]

Ре: Грађанска права на слободу избора

Е па господине Др...Мр...и ја сам за грађанску слободу избора! А то значи да не дозвољавам(!) да се средства која се од моје плате издвајају у Фонд за здравство троше за лечење оних који су здравље своје или својих ближњих угрозили или оштетили користећи свој део грађанске слободе. Држава са своје стране, сноси сву одговорност за оне који спроводе упутства официјалне медицине. И управо зато, свој део одговорности и трошкова треба да сносе они који ...... уз ветар.
Али шта ћемо са малограђанштином? Како ћемо њу искоренити или бар ставити под контролу?

(среда, 29. нов 2017, 10:25) - Др. Мр. [нерегистровани]

Грађанска права на слободу избора

Ја сам за поштовање грађанских права на слободу избора. Држава не мора да се меша у све и свашта.

(среда, 29. нов 2017, 09:40) - Petar [нерегистровани]

Sta je pravi problem?

Lako je okriviti estradne zvezde i ostale laike. Sta cemo medjutim sa lekarima (kojih, iako manje nego njihovih konformistickih kolega) ipak ima i koji takodje dovode u pitanje navodnu neupitnu blagotvornost i neskodljivost vakcina? Da li cemo i njih *spaliti na lomaci* kao *zatucane i nestrucne*? Ovde je ocit sukob 2 (u modernom svetu popularna) stava - prava slobodnog gradjanina da bira kako ce se ponasati i prava drzave da namece svim navodno *slobodnim* gradjanima da moraju da rade nesto. A posto su ta 2 stava medjusobno iskljucujuca ne moze *i jare i pare*

(среда, 29. нов 2017, 09:36) - anonymous [нерегистровани]

Informisanje

Sta je to "Informacija"? Da li postoji vise razlika izmedju informisanja i sirenja informacija, ili, prava da ljudi budu informisani?
U proslosti je informisanje znacilo davati vesti, od ovlascenih institucija (agencija), koje su proverene, znaci iz proverenih izvora, time vrlo blizu cinjenicama.
Danas, svako moze da bude izvor informacije, koja moze da bude licno misljenje, trac, sve do proverene i dokazane (univerzalne) cinjenice (ranije znane kao istine).
Prema tome, nemojmo se kriti i zavoditi pravom na informisanje, ako ono dolazi od bilo koga i nema nikakvu proverljivu potporu. Pravo svakoga od nas je da sami odlucujemo, ali onda i obaveza da preuzimamo kompletnu odgovornost za svoje odluke i dela, kao i sve njihove posledice. A ne da sami odlucujemo, a na kraju se zalimo da je necija tudja krivica, a kamoli krivica zvanicnika, drzave, ministarstva itd...

(среда, 29. нов 2017, 09:04) - anonymous [нерегистровани]

neverovatna

histerija i nepotreban strah od vakcina.Ljudi,stitite svoju decu,
dajte da se vakcinisu,ne slusajte nadrilekare i tkzv.zvezde,nisu
one strucnjaci vec doktori a njihovo misljenje je jasno!