Проблеми миграната који пролазе кроз Србију

Кроз Србију сада много чешће него раније пролазе Јазиди и Курди, а смањио се број припадника других нација које су у претходне три године чиниле већину на мигрантској рути. Мењају се људи који пролазе кроз Србију, али су проблеми исти.

У Србији борави око 4.200 миграната, нешто више него претходног месеца. Расте број породица са децом пореклом из Ирака које долазе преко Турске и Бугарске. Више је и малолетника без пратње.

То су подаци мреже невладиних организација Србије и Македоније које прате поштовање људских права миграната у оквиру пројекта "Помоћ на путу" Фондације "Ана и Владе Дивац".

Мењају се људи који пролазе кроз Србију, сада су то често Језиди и Курди, али су проблеми исти.

"Недостатак зимске гардеробе, недостатак непрехрамбених производа, односно средстава за хигијену. Основни јесу обезбеђени, али и даље је то негде проблем", наводи Марија Томић из Фондације "Ана и Владе Дивац".

Кад мигранту не дозволе да са осталим путницима уђе у воз или га само због тога што је мигрант газда истера из ресторана, ради Центар за кризну политику и реаговање. Више особа пријавили су повереници за заштиту равноправности.

"Дискриминација се јавља у различитим облицима, приликом различитих услуга, пред различитим органима, али општи је утисак и оно што је добро јесте да је нисмо идентификовали пред надлежним органима Републике Србије", истиче Ана Стефановић из Центра за кризну политику и реаговање.

Из анализе коју је на терену сачинило 20 организација цивилног друштва, надлежним органима упућене су препоруке.

"Препоруке јесу да се и даље ради на унапређењу система азила, да се ради са локалном заједницом, да се смањи тај примајући отпор заједнице према мигрантима", каже Томићева.

У Београду, у Миксалишту и у парку код Економског факултета, тренутно је око 200 миграната који су дошли из Прешева и Бујановца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво